Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-03-11 08:27


Många småbarn sjuka i RS-virusinfektion


Vi ser just nu att många barn insjuknar med andningsbesvär, flera små barn har krävt sjukhusvård. Anledningen är den epidemi av RS-virus som nu florerar i hela landet.

RSV, Respiratory syncytial virus, är ett virus som ger en luftvägsinfektion. Större barn får en rejäl förkylning med hosta. För spädbarn kan situationen bli allvarlig. Symtomen  hos de små barnen är framför allt andningsproblem, trötthet och svårigheter att äta.

Smittsamheten är hög. RSV smittar genom droppsmitta. Viruset överlever dessutom länge på ytor och sprids därför även via händer.

Akutmottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har de senaste veckorna haft en extrem hög belastning. Framför allt har besöksfrekvensen varit hög under kvällar och nätter.

Som alltid måste de svårt sjuka barnen prioriteras vilket innebär långa väntetider eller hänvisning till andra vårdinstanser för de barn som inte har livshotande tillstånd. Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus önskar att barn som är mindre sjuka i första hand söker på sin vårdcentral, jourcentral eller till barnmottagningar.

Spädbarn bör hållas ifrån miljöer där det finns risk att utsättas för smitta, det vill säga inomhusmiljöer där många människor samlas, och allmänna kommunikationer.


Henrik Almgren, Verksamhetschef, Barnakuten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Thomas Arvidsson, Barnhälsovårdsöverläkare, Primärvården, Göteborg

Ann Söderström, Smittskyddsläkare, Smittskyddsenheten, Västra Götalandsregionen

 

 



Kontaktperson: Henrik Almgren, Verksamhetschef, Barnakuten, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031-343 52 23


Läs meddelandet som PDF