Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-09-28 08:00


Ny metod ger ryggmärgsskadade greppet tillbaka


Vid den nordiska ryggmärgskadekongressen, 28-30 september, presenteras en helt ny kirurgisk behandlingsmetod för personer med svåra skador på ryggmärgen och som drabbats av totalförlamning. Metoden går ut på att återskapa handens rörelsemönster och ingreppet har nyligen genomförts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset med lyckat resultat.

Metoden, så kallad nervtransferering, innebär att nervtrådar till muskler på överarmen som fortfarande har kvar sin funktion. De skärs av i övergången mellan nerv och muskel, flyttas och kopplas in i en nerv till den förlamade muskel som ska utföra rörelsen; en handledssträckning.

Efter några månaders nervutväxt har mottagarmuskeln börjat få nervimpulser. Den kan därefter tränas både med elektrisk stimulering och med träning samt en stor portion viljestyrka av patienten. De preliminära resultaten är mycket lovande och visar på fungerande nervutväxt och att handledens rörelseförmåga har kommit tillbaka.
– Den nya behandlingsmetoden innebär att vi i framtiden kommer att ha bättre möjligheter att återskapa handfunktion även hos patienter med svåra skador på halsryggmärgen. Detta kan vara helt avgörande för att dessa patienter ska kunna bli så självständiga som möjligt, säger Jan Fridén, överläkare inom handkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, som för övrigt är centrum för denna verksamhet i Sverige. 

Arrangör för kongressen är Nordic Spinal Cord Society, NOSCOS. Under kongressens tre dagar kommer sjukvårdspersonal och forskare att ta del av nyheter, erfarenheter och diskussioner på området.

Ryggmärgsskada medför ofta stora funktionsförluster för patienten och är i akutskedet ofta livshotande. Alltfler överlever idag även om skadan till och med kan medföra andningsförlamning. Ann-Katrin Karlsson, överläkare på Ryggmärgsskadeenheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
-Vi har under senare år tagit emot allt fler patienter som inte kan andas själv från olika delar av Sverige vid Ryggmärgskadeenheten. En del återfår andningsförmågan och andra kan vi, som enda sjukhus i Sverige, hjälpa genom att operera in ”frenikusstimulator”. Med denna återfår dessa patienter normal andning och slipper hemrespirator. Erfarenheterna av detta kommer också att presenteras vid konferensen.

På schemat står även en hearing organiserad av Europeiska patientorganisationen European Spinal Cord Injury Federation (ESCIF). Där kommer behovet av centralisering av ryggmärgsskadevården att ytterligare belysas och diskuteras, en fråga som patientorganisationerna driver aktivt.



Kontaktperson: Ann-Katrin Karlsson, docent och överläkare på Ryggmärgsskadeenheten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, mobil 0709 -52 76 35 e-post: ann-katrin.karlsson@neuro.gu.se
Jan Fridén, professor och överläkare inom Handkirurgi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, mobil 0736-25 47 00, e-post: jan.friden@orthop.gu.se


Läs meddelandet som PDF