Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-03-09 16:00


Nytt sätt att ta hand om äldre fick Kvalitetspriset 2011


Projektet Åldersstigen vann årets Kvalitetsspris, som delades ut under Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetsdagar den 8-9 mars.

I projektet Åldersstigen, som initierats inom Geriatriken Sahlgrenska Universitetssjukhuset, får medicinskt stabila äldre patienter som akut behöver sjukhusvård komma direkt till en skön säng på en vårdavdelning där de får behandling och omvårdnad. De äldre och ofta sköra patienterna slipper därmed väntan på akutintaget. 

- Ålderstigen visar på ett nydanande sätt hur man med stor värdighet och dessutom effektivt och patientsäkert kan ta hand om den växande grupp av äldre som behöver akut omhändertagande, säger Ing-Marie Bergbrant, kvalitetsdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Att lägga in patienter direkt på en vårdavdelning, för att undvika det lidande en lång väntan på akuten kan innebära för en äldre person, är en metod som utvecklats inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset de senaste åren. Det började med patienter med höftfraktur, ett arbete som gav ambulanssjukvården sjukhusets kvalitetspris 2006. Idag läggs även en stor del av de äldre patienterna med misstänkt stroke in direkt på en avdelning.

Välbesökta Kvalitetsdagar

Årets Kvalitetsdagar samlade mellan 300 och 400 av sjukhusets medarbetare under två dagar i Stenhammarsalen. Programmet bjöd på inspirerande och lärorika föreläsningar av gästföreläsare men gav också tillfälle för medarbetare att genom muntliga presentationer och postrar presentera tillsammans ett drygt hundratal förbättringsarbeten som sker i vårdarbetet.

Finalen av Kvalitetsdagarna utgörs av utdelandet av det prestigefulla Kvalitetspriset som i år delades ut för sjunde gången. Pristagare är ett team, en enhet, en verksamhet eller motsvarande som föredömligt bedriver ett strukturerat kvalitets- och verksamhetsutvecklingsarbete på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.



Kontaktperson: Eva Sixt, processansvarig, tel. 031-342 65 60,
Ing-Marie Bergbrant, kvalitetsdirektör, tel. 031-342 17 73


Läs meddelandet som PDF