Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2011-06-01 08:27


Sahlgrenska Universitetssjukhuset först i Sverige med ny behandling mot högt blodtryck


En ny sorts behandling mot högt blodtryck har för första gången använts i Sverige. Metoden innebär ett genombrott för den grupp patienter vars blodtryck inte kan behandlas med vanliga mediciner, menar den grupp på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som genomfört behandlingen.

Högt blodtryck är en folksjukdom som drabbar var fjärde svensk. Sjukdomen kan skada vitala organ som njurar, hjärta och hjärna, om den inte behandlas. Många får idag en effektiv behandling med mediciner av olika slag men för ungefär lika många hjälper inte läkemedelsbehandling. Tack vare en ny teknik som Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i Sverige med att prova, kan denna sistnämnda grupp nu få hjälp.

Tekniken kallas för renal denervering och har tidigare testats ibland annat i Tyskland och Australien med goda resultat, berättar Bert Andersson, docent och överläkare vid kardiologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den 20 april gjordes de första operationerna av tre patienter på Sahlgrenska sjukhuset.

– Ingreppet görs enkelt via blodkärlen till njuren, som är viktig för regleringen av blodtrycket. I njuren finns ett flertal mekanismer och hormon för blodtryckskontroll, berättar Bert Andersson.

Vid renal denervering går man in med en värmeelektrod via blodkärl i ljumsken och bränner med elektrisk radiofrekvensenergi på fyra till sex punkter i de båda artärer som förser njurarna med blod. På så sätt blockerar man en viss nervsignal i de autonoma (omedvetna) nerver som går mellan hjärnan och njurarna. I dessa nerver finns ofta en överaktivitet som medverkar till det höga blodtrycket.

I Sverige har renal denervering alltså inte tidigare använts för behandling av högt blodtryck. Studier från andra länder visar dock att patienter som genomgått behandling med renal denervering fått avsevärt sänkt blodtryck jämfört med patienter i en kontrollgrupp.

- Efter sex månader hade blodtrycket gått ner med nästan 20 procent (30 mm Hg) säger Bert Andersson. I en alldeles färsk analys ser resultaten ut att stå sig efter två år.

Det är ännu tidigt att uttala sig om de tre patienter som opererats på Sahlgrenska sjukhuset.
- Men det ser ut som om deras blodtryck är på rätt väg, konstaterar Bert Andersson.
Man räknar med att kanske 15 000 människor med högt blodtryck skulle kunna bli hjälpta av denna metod, enbart i Västra Götalandsregionen. I Sverige skulle samma siffra vara runt 90 000.

 



Kontaktperson: Kontaktperson: Bert Andersson, sektionschef och överläkare kardiologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel 031-342 75 37, 070-661 65 00


Läs meddelandet som PDF