Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-10-26 11:22


Större kunskap i hjärtlungräddningen ökar överlevnaden efter hjärtstopp


Alltfler i Sverige överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset. Det visar ett nationellt register som Sahlgrenska Universitetssjukhuset administrerat sedan 1990. Förklaringen är främst att många nu lärt sig hjärtlungräddning.
– Det är glädjande resultat, kommenterar Johan Herlitz, professor i kardiologi och prehospital akutsjukvård.

Det nationella registret för hjärtstopp utanför sjukhus har funnits sedan 1990 och kartlägger insjuknande i plötsligt oväntat hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige där hjärtlungräddning påbörjats av vittne eller av ambulanspersonal.

Registret, som administreras av Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har idag uppgifter om cirka 50 000 insjuknande och är därmed unikt i sitt slag. Varje år utkommer en årsrapport som dels ger information om vad som hänt under det gångna året, dels beskriver förändringar i ett långtidsperspektiv.

På uppdrag av Sveriges kommuner och landsting, SKL, redovisas i år resultat uppdelat på olika regioner. Cirka 70 procent av hjärtstoppen beräknas ingå i det undersökta materialet.

– En viss försiktighet vid denna typ av jämförelse rekommenderas alltså eftersom man inte har fullständig kontroll av urvalet, säger Johan Herlitz.

Antalet hjärtstopp utanför sjukhus per år i Sverige, där hjärtlungräddning påbörjats, uppskattas till cirka 4000. Redovisningen visar att det är stor skillnad i överlevnad mellan olika regioner – siffrorna varierar mellan tre och elva procent.

Tiden till ambulansens ankomst är avgörande för utgången av ett hjärtstopp. I registret redovisas även fördröjningar i ambulanstransporter. Orsakerna kan vara flera - en komplicerad trafikbild, minskad respekt för utryckningsfordon, att folk i bilar inte hör sirenen på grund av musik eller mobiltelefon, antalet ambulanser och hur de bemannas.

Mest glädjande är ändå den generella bilden att allt fler överlever ett hjärtstopp i Sverige, menar Johan Herlitz.
– Den ökande överlevnaden kan till stor del förklaras av att människor startar livräddning före ambulansens ankomst till platsen.


 



Kontaktperson: Professor Johan Herlitz tel 031-342 75 48, Johan.herlitz@hjl.gu.se


Läs meddelandet som PDF