Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-03-12 09:05


Socialstyrelsen publicerar nationell miljöhälsorapport

Miljöhälsorapport - Västra Götaland och Halland


Socialstyrelsen publicerar idag på sin webbplats www.socialstyrelsen.se en rapport om olika miljöfaktorers påverkan på hälsan. Miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har utrett miljöns inverkan på befolkningens hälsa i Västra Götaland och Kungsbacka.

Undersökningen av miljö och hälsa i Västra Götaland visar att det finns ett antal skadliga miljöfaktorer som kan orsaka ohälsa i befolkningen. Förebyggande åtgärder kan vidtas mot alla dessa faktorer och det är viktigt att följa upp effekterna på befolkningens ohälsa av sådana insatser. Miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska och Göteborgs universitet genomför kontinuerligt sådana studier.

Trafikbuller

Över 200 000 personer (mer än 40 %) i Göteborg utsätts dagligen för trafikbuller över referensvärdet 55 dB(A) utanför bostaden.

7 % (30 000 personer) i Göteborg har varje vecka svårt att somna på grund av trafikbuller. Motsvarande siffra i Kungsbacka är bara 1 %.

Risken bland män i Lerum är trefaldigt ökad att drabbas av högt blodtryck om de bott länge i bostad med kraftigt vägtrafikbuller (E20).

Miljötobaksrök

45 000 ickerökare (5 %) i Västra Götaland utsätts dagligen för andras tobaksrök i bostaden. Högst är andelen på Hisingen (7 %) och lägst i Kungsbacka (4 %).

7 000 ickerökare på södra Hisingen (16 %) och 3 000 personer i Kungsbacka (6 %) upplever besvär av andras tobaksrök i eller i närheten av sin bostad. I hela Västra Götaland är siffran drygt 100 000 personer (11 %).

Det har skett en klar förbättring av situationen när det gäller miljötobaksrök de senaste 10 åren. Färre är exponerade i bostäder, restauranger och andra offentliga lokaler.

Miljötobaksrök beräknas i Västra Götaland orsaka 70 extra dödsfall av hjärtinfarkt och några fall av lungcancer bland ickerökare som bor hos rökare.

Radon

Radon i bostäder är ett allvarligt miljöhälsoproblem. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon i bostäder orsakar 450 nya fall av lungcancer varje år Sverige. I flera kommuner i Västra Götaland har det skett en minskning av radonhalten. I Skövde kommun har halten i bostäder minskat från i genomsnitt 313 Bq/m3 till 146 Bq/m3 under tidsperioden 1990-2004. Denna sänkning innebär att 3 fall av lungcancer i Skövde årligen förhindras.

Luftföroreningar

Vägtrafik är den viktigaste källan till luftföroreningar i Västra Götaland, men även småskalig vedeldning och fartygstrafik bidrar med stora utsläpp. Utifrån mätningar av partikelhalter kan man beräkna att flera hundra extra dödsfall per år inträffar i Göteborg och ytterligare några hundra i övriga Västra Götaland.

Inomhus fuktskador

I 18 % av barnfamiljers bostäder finns synliga fuktskador, synligt mögel och/eller mögellukt. Detta kan orsaka besvär, särskilt hos personer med känsliga luftrör. Vi uppskattat att cirka 140 fall av småbarnsastma varje år orsakas av fukt i bostäder.

Om undersökningen

Utredningen av miljöns inverkan på befolkningens hälsa i Västra Götaland och Kungsbacka har genomförts av Miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Undersökningen har bland annat genomförts med hjälp av 5 000 enkäter i Västra Götaland, varav 500 på södra Hisingen. Dessutom har 800 enkäter skickats till boende i Kungsbacka kommun.

 

Frågor kan besvaras av: 

I första hand: Martin Tondel, överläkare, Västra Götalandregionens miljömedicinska centrum martin.tondel@amm.gu.se, tel: 031 – 786 62 94
I andra hand: Lars Barregård, överläkare, professor, Västra Götalandregionens miljömedicinska centrum lars.barregard@amm.gu.se, tel: 031–773 28 96, 0707-22 28 96



Kontaktperson: Martin Tondel och Lars Barregård, se ovan.


Läs meddelandet som PDF