Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2010-02-03 17:00


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 25 november

Sjukhusstyrelsen godkände årsredovisning för 2009


Årsredovisning 2009

För Skaraborgs Sjukhus (SkaS) har 2009 karaktäriserats av att fortsatt arbeta processorienterat för att underlätta patientens väg genom vården och samtidigt anpassa kostnaderna till den ekonomiska ersättning som SkaS får för att utföra vård. Under de sista tre månaderna har sjukhuset haft en budget i balans tack vare ett gemensamt och engagerat arbete inom alla verksamheter.

Året kan summeras som ett år med omfattande besparingskrav där SkaS trots det lyckats erbjuda patienterna en god, säker och tillgänglig vård. Den samlade styrelsen är mycket nöjd med det arbete som SkaS ledning och personal har utfört under 2009.

- Jag vill rikta ett stort tack till all engagerad personal på SkaS, säger styrelseordförande Lars Christer Jonson. Utan deras stora insats under året hade inte resultatet och väntetiderna för patienterna sett så här bra ut.

Patient på SkaS 2009

Väntetiderna till besök och behandling har inte förlängts och de flesta verksamheterna klarar vårdgarantin. För att förbättra patientens väg genom vården har SkaS fortsatt att arbeta med att förenkla vårdprocesserna och med att anmäla och analysera de händelser eller avvikelser som ibland kan inträffa. Under 2009 visar statistik att antalet vårdrelaterade infektioner varit färre än föregående år. Ett arbete för patientens möjlighet att lättare nå sjukvården per telefon och webb har också påbörjats.

Exempel från verksamheten

Under 2009 har vården förbättrats för patienter inom en rad områden. Strokevården har koncentrerats till Kärnsjukhuset i Skövde och Sjukhuset i Lidköping i enlighet med riktlinjerna för god vård i de nationella vårdprogrammen. Köerna till endoscopiundersökningar och höftoperationer har försvunnit efter aktivt arbete inom dessa områden. Sömnapnéverksamheten på SkaS har rönt stor uppmärksamhet under året, där SkaS är nationellt ledande inom området.

För MS-sjuka patienter har 2009 inneburit att man kan få Tysabri-behandling på SkaS istället för på annat håll i regionen. Ett stort utvecklingsarbete har startat inom psykiatrin för att kunna ge fler en kvalitativ och ändamålsenlig behandling inom öppenvården. Nybyggnationen av en rättspsykiatrisk enhet har startat för att utveckla vårdinnehållet och för att få mer ändamålsenliga lokaler för behandling. Bröstcancerpatienter får ett bättre omhändertagande sedan ett närmare samarbete mellan kirurgi och gynekologi inletts och ambulansenheten har fått ett nationellt pris för bästa förbättringsarbete, sedan de arbetat med att förbättra liggande sjuktransporter.

På Sjukhuset i Lidköping har nya, moderna och ändamålsenliga lokaler för operation och intensivvård tagits i bruk. Inom kvinnosjukvården har andelen kejsarsnitt bland förstföderskor minskats. Behovet av heldygnsvård inom barn- och ungdomspsykiatrin har minskat, delvis på grund av ökad tillgänglighet i öppenvården samt arbete med ett akut beredskapsteam.
 - Jag kan bara konstatera att för patienterna är det är mycket positivt som har skett på SkaS under 2009, säger Lars Christer Jonson. Det visar att processarbetet är ett hållbart arbetssätt för verksamhetsutveckling.

Medarbetare på SkaS 2009

Antalet årsarbetare på SkaS har minskat under 2009 som en effekt av det anställningsstopp som infördes för att nå en budget i balans. Den totala sjukfrånvaron fortsätter att minska i jämförelse med föregående år. I procent är minskningen en procent och i kalenderdagar är minskningen två dagar per anställd. SkaS resultat inom områden som rör arbetsvillkor och jämställdhet bedöms i två nationella index, AVI och Jämix-spindeln. Inom 9 av 18 områden har SkaS förbättrat sig jämfört med 2008.

En verksamhet i balans

Under 2009 har kostnaderna överstigit intäkterna och en mängd åtgärder har vidtagits för att minska kostnaderna. Arbetet har koncentrerats till att arbeta med de vårdprocesser som patientens väg genom vården innebär för att de ska bli så bra, enkla och effektiva som möjligt. Dessutom har traditionella anställningsstopp, restriktioner när det gäller resor och andra sparåtgärder införts.

Förutsättningarna för arbetet har varit att behålla en god tillgänglighet, säkerhet och vårdkvalitet för patienten. För att klara det har ett ökat samarbete på olika nivåer varit nödvändigt. SkaS strategi för att producera den vård som behövs inom de ramar som ges är att arbeta med ständiga förbättringar i verksamheternas processer och med att minska kvalitetsbrister. Samarbetet mellan Hälso- och sjukvårdskansliet, SkaS och primärvården i arbetet med Målbild för 2012 har också utvecklats under året för att underlätta för patienten i sjukvårdssystemet och få en så god vård som möjligt i ett helhetsperspektiv.

Årets resultat blev -43,4 miljoner kronor där budgeten varit i balans under årets sista tre månader. Det är en förbättring jämfört med prognosen för 2009, till stor del på grund av det åtgärdsarbete som har gjorts under året. 

- Nu är det viktigt att det engagerade arbetet fortsätter, påpekar Lars Christer Jonsson. Vi är bara i början på ett större förändringsarbete och måste vara uthålliga för att klara verksamheten för 2010 på ett minst lika bra sätt.

 

Länk till Årsredovisning för Skaraborgs Sjukhus 2009.pdf

 



Kontaktperson: Sjukhusstyrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel 0705-18 60 69


Läs meddelandet som PDF