Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-05-07 18:30


Avhandling om vård på en låst psykiatrisk avdelning


Inger Johansson, som arbetar som verksamhetsutvecklare vid Sjukhuset i Falköping, har skrivit en avhandling om psykiatrisk slutenvård. Hon disputerade den 16 april vid Göteborgs Universitet och i avhandlingen som har titeln The health care environment on a locked psychiatric ward and its meaning to patients and staff members, redovisar Inger resultatet av sin undersökning av vårdmiljön på en låst psykiatrisk akutvårdsavdelning. 

Inger har studerat vårdmiljön som hon definierar som en fysisk, psykosocial och kulturell miljö i ett vårdsammanhang. Hon har dessutom studerat de möten som uppkommer på en låst psykiatrisk avdelning, både mellan personalen och patienterna, men också möten patienter emellan och den betydelse dessa möten har för den vård som patienterna får.

Det var tidigare vanligare att det fanns både öppna psykiatriska avdelningar för patienter som vårdas frivilligt och låsta psykiatriska avdelningar för de patienter som tvångsvårdas. I och med att antalet vårdplatser har minskat, har de öppna avdelningarna minskat i antal och man vårdar idag ofta både patienter som vårdas frivilligt och patienter som tvångsvårdas tillsammans på låsta avdelningar. De patienter som vårdas frivilligt kan gå ut om de önskar men måste då, till skillnad från om de vårdats på en öppen avdelning, be personalen om hjälp med att låsa upp dörren.

– Det fanns ett behov att ta reda på vilka konsekvenser det får, att behandling av frivilligt vårdade patienter och tvångsvårdade patienter sker tillsammans på en låst avdelning. Både för den vård som patienterna får och för den arbetssituation som personalen har, säger Inger Johansson.

Datainsamlingen genomfördes genom 250 timmars observation under 3 ½ månad på en psykiatrisk vårdavdelning på ett Västsvenskt sjukhus utanför Västra Götalandsregionen. Observationerna har kompletterats med intervjuer.

– Jag hoppas att resultaten från min avhandling ska komma till användning i det praktiska vårdarbetet. Det kan ske genom att man lyfter upp dessa frågor för diskussion och får upp ögonen för de olika samband som jag tar upp i min avhandling, säger Inger Johansson.

Inger Johansson har arbetat som sjuksköterska på Skaraborgs Sjukhus sedan 1974. Större delen av tiden har hon arbetat på psykiatrisk vårdavdelning, först på KSS och sedan vid Sjukhuset i Falköping. Sedan 2001 har hon varit forskarstudent vid Göteborgs Universitet på halvtid.

 

 

________________________________________________________________________

 

Psykiatrisk slutenvård vid Skaraborgs Sjukhus

Den vuxenpsykiatriska slutenvården vid Skaraborgs Sjukhus finns vid Sjukhuset i Falköping. Det finns åtta vårdavdelningar på sjukhuset och några behandlingshem i centrala Falköping. Totalt finns det 135 vårdplatser inom den psykiatriska slutenvården på SkaS. De åtta vårdavdelningarna omfattar allmänpsykiatri, psykosvård, geriatrisk/neuropsykiatri, beroendevård och rättspsykiatri.

Flyttad akutmottagning

Den psykiatriska akutmottagningen vid Sjukhuset i Falköping har nyligen flyttat för att komma närmare de psykiatriska akutavdelningarna. Detta ger en ökad säkerhet för personalen på akutmottagningen eftersom man har närmre till annan personal om det skulle behövas. Det ger också ökad möjlighet för personalen att arbeta på ett mer optimalt sätt, då personal från vårdavdelningarna kan stötta på akutmottagningen vid hög belastning och tvärtom.



Kontaktperson: Inger Johansson, tfn 0706 – 52 52 72


Läs meddelandet som PDF