Efter skolornas terminsstart brukar lusepidemierna ta fart. För att effektivt förebygga spridning av huvudlössen är det därför hög tid att gå igenom familjemedlemmarnas hår. Detta för att upptäcka och behandla eventuella löss innan barnen släpps iväg till förskolan eller skolan.
Huvudlusen lever av blod och trivs lika bra i rent som i smutsigt hår. Att huvudlöss skulle vara tecken på dålig hygien har varit en vanligt förekommande missuppfattning. Smittan sker genom kontakt mellan huvuden, sällan via hårstrån i hårborstar.
– Ingen är immun mot löss, påminner Lill-Marie Persson som är verksamhetschef på Hudkliniken. Alla kan drabbas! Finkamma håret och använd balsam. Förstoringsglas behövs för att fastställa diagnosen. De unga lössen är små medan det vuxna djuret kan ses med blotta ögat. Finkamning används också för att följa upp behandlingseffekten. Lusens ägg sitter fast på hårstråna, de levande nära hårbotten medan de tomma följer med utväxten.
– Vi vill verkligen uppmana alla föräldrar att undersöka familjens hår och behandla ev. löss inför terminsstarten, säger Lill-Marie Persson. På det sättet kan vi ”mota Olle i grind” och förhindra lusepidemier.
Om man fastställt att någon i familjen har löss, ska endast den eller de som är drabbade behandlas samtidigt. Behandlingen upprepas efter 1 vecka och det är viktigt att följa upp att behandlingen haft effekt. Övriga familjemedlemmar och andra nära kontakter bör finkamma sina hår under 14 dagar för att kontrollera att de inte är drabbade. En bra rutin kan vara att finkamma barnen en gång i veckan första veckorna på terminen för att tidigt upptäcka eventuella löss. Det är också angeläget att informera barnets förskola eller skola om att huvudlöss förekommer i familjen, så att de i sin tur kan informera övriga föräldrar.
Nya rekommendationer från Läkemedelsverket
På grund av att lössen har börjat utveckla resistens mot de läkemedel som tidigare rekommenderades, har Läkemedelsverket gett ut nya rekommendationer för behandling. Information om dessa finns på Läkemedelsverkets webbplats: www.lakemedelsverket.se (Rubr: Nyheter – Så behandlar du huvudlöss…) På apotekets webbsida finns råd om behandling och tips på effektiva produkter. www.apoteket.se
För mer information kontakta verksamhetschef Lill-Marie Persson, Hudkliniken, Kärnsjukhuset i Skövde. Tel 0500-43 10 00.