Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2009-03-06 14:22


Sammanträde med Styrelsen för Skaraborgs sjukhus 2009-03-06

Fortsatt arbete med tillgänglighet och kvalitet


Patientnämnden redogjorde för sitt arbetssätt och för den rapporterings- och dialogmodell som idag används. Modellen innebär att dialog med Skaraborgs sjukhus sker via Kvalitetsforum med två gånger per år. I Kvalitetsforum finns representanter från styrelsen samt från chefläkarfunktionen på Skas. Där rapporterar nämnden ärendestatistik för vidare analys i verksamheten, som ett komplement till Skas övriga arbete med kvalitet och patientsäkerhet. I komplicerade enskilda ärenden tas särskild kontakt med chefläkarfunktionen för hantering. Styrelsen för Skaraborgs sjukhus konstaterar att modellen fungerar väl och också fortsatt ska användas för dialog kring inkomna patientärenden. På sikt kan också samordning ske mellan sjukhusets incidentrapportering och ärendestatistik från Patientnämnden. Mellan åren 2004-2008 har antalet ärenden till Patientnämnden i Mariestad legat runt 400 ärenden per år. Vanligaste kontaktorsaken är vård- och behandlingsfrågor där bland annat ärenden som rör diagnosfrågor och medicinering ingår.

Uppföljning januari
I en enkel uppföljning för januari redogjordes för den målrelaterade ersättning som Skaraborgs sjukhus tilldelats för sitt arbete med att korta väntetiderna till vård och behandling. I uppföljningen för januari kan konstateras att väntetiderna enligt vårdgarantin fortfarande klaras inom de flesta områdena. Styrelsen betonar vikten av att fortsatt tyngd läggs på arbetet med att nå målen i vårdgarantin. Nästa förtätade rapport redovisas per februari.

Överenskommelse 2010
Skaraborgs Sjukhus har påbörjat arbetet med att nå vårdöverenskommelsen för 2010 i dialog med Hälso- och sjukvårdsnämnderna i västra och östra Skaraborg.

Presskonferens i samband med styrelsens möten
Styrelsens ambition framöver är att hålla styrelsemötena på Skas olika utbudspunkter, där nästa möte planeras till Sjukhuset i Falköping. Media kommer fortsättningsvis att inbjudas till presskonferens i samband med styrelsemötena.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson, tel: 0708-20 20 35


Läs meddelandet som PDF