Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-12-05 16:07


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus

Fortsatt stabilt läge för Skaraborgs Sjukhus


Vid dagens sammanträde med Skaraborgs Sjukhus styrelse behandlades bland annat månadsrapporten för oktober, miljöledningssytem, medarbetarenkät och styrelsen informerades om verksamheten vid ÖNH- och käkkirurgin. Dessutom framförde ordförande Susanne Larsson (s) ett tack från styrelsen till sjukhusdirektör Birgitta Molin Mellander som för sista gången deltog vid Skaraborgs Sjukhus styrelsemöte.

Ytterligare förbättringar i tillgänglighet

Arbetet med att erbjuda vård till de patienter som fått vänta längre än fastställda garantitider pågår fortsatt. I oktober fick 90 procent av patienterna sitt första besök inom 90 dagar, en förbättring med 4 procent jämfört med september. Motsvarande siffra för behandling är 93 procent, även det en förbättring med 4 procent jämfört med september.

Ekonomi

För oktober är resultatet + 9,4 miljoner kronor. Prognosen för helåret 2013 bedöms till +30 mnkr. Sjukhusets positiva ekonomiska resultat beror till stor del på vakansläget inom psykiatrin och minskade kostnader för bemanningsläkare.

Miljöledningssystem

Alla anställda i Västra Götalandsregionen omfattas av VGR:s miljöledningssystem. Som en del i att utveckla miljöarbetet kommer all personal att genomgå en webbaserad miljöutbildning. Först ut på SkaS är styrelsen.


-Västra Götalandsregionen har bra och tuffa miljömål och hur vi arbetar med detta har stor betydelse för utfallet. Vi ska bland annat fram till år 2020 klara alla våra transporter utan fossilt bränsle. Vi måste börja redan här och nu och allas bidrag leder till en hållbar utveckling, säger Susanne Larsson (s) ordförande för Skaraborgs Sjukhus. Utsläppen av lustgas ska minska med 25 procent i år och 2020 med 75 procent. Här ligger SkaS i framkant och vi fick 2012 VGR:s miljöpris för vårt arbete med att minska utsläppen av lustgas.

Medarbetarenkät

Socialt klimat, lärande i arbetet och energin att utföra sitt arbete är områden som får höga värden från medarbetarna i Västra Götalandsregionen. Lägst värde får verksamhetens mål som upplevs svåra att förstå och arbeta efter. Det visar den första regiongemensamma medarbetarenkäten. När det gäller resultatet för Skaraborgs Sjukhus visas goda resultat i medarbetarkraft, effektivitet, lärande i arbetet, socialt klimat och återkoppling.

Medarbetarna har gett högt betyg till det sociala klimatet. Man upplever att det är en bra stämning och god sammanhållning på arbetsplatsen och att arbetskamraterna ställer upp för varandra på ett bra sätt. Medarbetarna tycker också att deras kunskap används och tas tillvara och att den yrkesmässiga utvecklingen är god. Arbetet är utvecklande och det finns möjlighet till kompetensutveckling. Men det finns samtidigt tydliga indikatorer på att arbetsbelastning och arbetstakt på många håll är hög vilket kan leda till fysisk och psykisk utmattning.


-Jag tycker att det är jättebra att regionen kommit igång med mätningar som spänner över hela regionen – det gör att vi kan jämföra över tid.  Det är glädjande att vi ser ett högt betyg inom det sociala klimatet, det är ju där som mycket börjar. Trivs jag med mina arbetskamrater och det sociala klimatet lägger det en bra grund.  Sen är det nog inte någon som är förvånad över att vi också i medarbetarenkäten ser tecken på arbetsrelaterad utmattning och stress. Vi har en tuff tid bakom oss med influensautbrott och kräksjuka som har drabbat både personal och patienter. Dessutom jobbar vi kontinuerligt med effektiviseringar för att komma i ekonomisk balans och vi har haft anställningsstopp. Det är klart att det märks i arbetsmiljön. Nu jobbar man stenhårt med arbetsmiljön och enkäten ger en bra grund att utgå ifrån i det fortsatta arbetet, säger Susanne Larsson.



Kontaktperson: ordförande: Susanne Larsson (s), tel: 070-696 95 61
vice ordförande: Pär Johnson (fp), tel: 0709-42 30 13 sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tel 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF