- När vi blickar tillbaka på 2013 kan vi konstatera att Skaraborgs Sjukhus fortfarande har en tätposition bland regionens sjukhus. Vi har goda medicinska resultat, god tillgänglighet och vi har fantastiska medarbetare. Grunden för att vi ska kunna ge god vård är att vi har ordning i ekonomin och även det målet nådde vi 2013. Det ger oss ett bra avstamp inför 2014, säger Susanne Larsson (s) ordförande för Skaraborgs Sjukhus.
Lyckad satsning på läkarutbildning
Hösten 2013 fick Skaraborgs Sjukhus ett formaliserat utbildningsuppdrag för delar av läkarutbildningen vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Anledningen var att utbildningen av läkare skulle utökas och en förutsättning för att det skulle kunna ske var att den verksamhetsförlagda utbildningen kunde säkras både avseende kvalitet och kvantitet. Utbildningen vid Skaraborgs Sjukhus har blivit väldigt lyckad och uppskattas av såväl elever och lärare och ett arbete har påbörjats för att Skaraborgs Sjukhus ska kunna ta emot ytterligare studenter från läkarutbildningen så snart som det är möjligt.
Positivt ekonomiskt resultat
Resultatet för 2013 slutade på plus 24,4 miljoner kronor. Det är 0,7 procent av sjukhusets totala budget. Resultatet för 2012 var plus 27,9 miljoner kronor.
Regionstyrelsen är tydlig i sitt krav att regionens sjukhus ska ha en ekonomi i balans och med det som bakgrund fortsatte en mängd åtgärder genomföras för att minska kostnader vid Skaraborgs Sjukhus. Dessa åtgärder – tillsammans med minskat användande av bemanningsläkare, vakanser inom psykiatrin och lägre kostnader för läkemedel än beräknat – bidrog till det positiva resultatet. En annan faktor är att det under en del av året var anställningsstopp, vilket resulterade i lägre personalkostnader. Kostnaderna för bemanningsföretag har minskat med ca 40 procent jämfört med föregående år.
Tillgänglighet och åtgärder för verksamhetsutveckling
Under året var tillgängligheten god i den planerade processen. De regionala målen uppfylldes både vad gäller kömiljard och vårdgaranti. I den akuta processen nådde inte värdena för ”Tid till läkare” (TTL) och ”Total genomloppstid” (TGT) Västra Götalandsregionens mål, men Skaraborgs Sjukhus hade ändå de bästa resultaten jämfört med regionens övriga sjukhus.
Arbetet med att göra det lättare att komma i kontakt med sjukhuset gav resultat med ökad och mera strukturerad telefontillgänglighet och ”vård på webben”. Ett flertal hälsofrämjande aktiviteter genomfördes och pågår fortlöpande. Nämnas kan rökstopp före operation och fysisk aktivitet på recept.
Andra åtgärder som genomförts under året är flytten av de öppenvårdspsykiatriska mottagningarna till sjukhusorterna, bättre utnyttjande av operationsresurser, flytt av slutenvård inom gynekologi och urologi till SkaS Skövde, ökad dagkirurgisk verksamhet inom gynekologi och urologi vid SkaS Lidköping. Dessutom har man bland annat arbetat vidare med att utveckla den geriatriska processen, vårdplaneringsarbetet och satsningen på bemanningsteam för en större flexibilitet vid korta sjukskrivningar har fallit väl ut.
FoU i fokus
Under 2013 fördelade FoU:s beredningsgrupp över 4,5 miljoner i forskningsmedel till 41 olika forskningsprojekt. Tack vare FoU-verksamheten har sjukhuset tillgång till mycket hög kompetens
med:
• 4 professorer och 6 lektorer inom medicin och vårdvetenskap.
• 11 docenter och 36 disputerade läkare och sjuksköterskor. Dessutom publicerades cirka 100 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter.
Sommaren 2014
Styrelsen fick vid sitt sammanträde en presentation av läget inför sommaren. Det är fortsatt svårt att få tag på framförallt sjuksköterskor som kan arbeta som vikarier under sommarperioden. De senaste somrarna har varit ansträngande för Skaraborgs Sjukhus och arbetet med att lösa bemanningen inför sommaren pågår för högtryck. Inom Skaraborgs Sjukhus finns en särskild sommarplaneringsgrupp som leds av sjukhusdirektören. Målsättningen är att inom de kirurgiska specialiteterna ha samma nivå på bemanningen som förra sommaren. Inom medicin och psykiatri planeras för så små neddragningar som möjligt.
Samarbetet med Försvarsmakten kring de militära sjukvårdarna som arbetar som ambulansförare kommer fortgå och utvecklas under 2014. Bland annat erbjuds sjukvårdarna kompetenshöjning via yrkeshögskolan i Skövde. Alla nya semestervikarier får introduktionsutbildning utifrån standardiserat koncept.