Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2007-09-13 15:00


Hedersmedalj till parkinsonsjuksköterskor på Skaraborgs Sjukhus


På måndag, den 17 mars, delas Parkinsonförbundets hedersmedalj ut till sjuksköterskorna Håkan Sandbjörk och Ulla Lennartsson. Medaljerna kommer att delas ut av förbundsordförande Karl-Gunnar Skoog i närvaro av sjukhusledningen för Skaraborgs sjukhus, länsordföranden i Parkinsonförbundet Inga-Lisa Johansson och vice ordförande Astrid Borg med följande motivering:

”Med kunskap och entusiasm har Ulla och Håkan förändrat omhändertagandet av parkinsonsjuka och deras närstående på ett mycket bra sätt.
Det är inte många parkinsonsjuka inom sjukvårdsdistriktet som inte känner till Ulla och Håkan. Unikt förutom samordningsfunktionen med teambuildning, är egen mottagningsverksamhet och hembesök.
Flera gånger per år anordnas Parkinsonskola. De ger stöd och hjälp till primärvården samt utbildar personal som i sitt arbete tar hand om parkinsonsjuka inom 15 kommuner.”

Skaraborgs sjukhusledning tilldelas samtidigt Parkinsonförbundets hedersdiplom för sin framsynta satsning på parkinsonsjuksköterskorna inom sitt upptagningsområde.

Representanter från Parkinsonförbundet, Skaraborgs Sjukhus ledning samt parkinsonsköterskorna Håkan Sandbjörk och Ulla Lennartsson kommer att finnas på plats för att berätta om sitt arbete och svara på medias frågor.

Tid: 

Måndagen den 17 september kl. 13.15
Plats: 
Styrelserummet, röda gatan, plan 3, Kärnsjukhuset i Skövde

Bakgrund

Sedan 2002 finns två parkinsonsjuksköterskor på Skaraborgs Sjukhus. De fungerar som kontaktsköterskor för patienter internt på Skaraborgs Sjukhus och är dessutom rådgivare för primärvård och kommun i frågor som rör dessa patientgrupper.


Patientens behov och förmåga till egenvård kartläggs och symtom och medicineffekter bedöms liksom variation i rörlighet. Sköterskornas bedömning ligger till grund för läkares ställningstagande till behandling och inställning av mediciner.

Sjuksköterskorna arbetar också med information till patienter och personal tex i form av Parkinsonskola för patienter som nyss insjuknat. Man ger också utbildning till personalgrupper inom den kommunala hälso- och sjukvården. Sköterskorna hjälper till att fokusera på hälsa men arbetar också med att hitta strategier för det som inte fungerar i vardagen. Sjuksköterskorna samarbetar med sjukgymnast, arbetsterapeut, dietist, kurator och ansvarig läkare.

Ett helt nytt vårdprogram för Parkinsons sjukdom har utarbetats gemensamt av och för Skaraborgs Sjukhus, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård i Skaraborg. Arbetsgruppen har haft en bred sammansättning. Under arbetet med vårdprogrammet har synpunkter från patientföreningar inhämtats. Behandlingsavsnittet vänder sig i första hand till medarbetare inom sjukvården medan övriga avsnitt även vänder sig till vårdtagare, administratörer och beslutsfattare.

Kort om Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som främst drabbar den miljon nervceller i hjärnan som bildar dopamin. Orsaken är ännu okänd. Trötthet och stresskänslighet är vanligt förekommande. Balansbesvär och depressioner förekommer. Ansiktet kan drabbas av uttryckslöshet, rösten kan bli monoton. Sjukdomen behandlas vanligen med läkemedlet levodopa som, när den når hjärnan, omvandlas till dopamin. Kompletterande behandlingar finns. Man opererar in en stimuleringselektrod som kan hämma först och främst skakningarna. Nervcellerna som bildar dopamin reglerar bland annat rörelsernas koordination. Dopaminbrist ger vanligen symtomen långsamma rörelser, stela muskler och skakningar.

Källa: www.parkinsonforbundet.se

Läs mer på www.parkinsonforbundet.se


Pressmeddelandet publiceras även på www.vgregion.se/skas under Press/Pressrum.



Kontaktperson: Informatör Maria Salomonsson, tel 0500-43 10 13


Läs meddelandet som PDF