Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2008-11-26 13:00


Sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus 2008-11-26

Målbild och månadsrapport


Målbild 2012

Målbild 2012 är ett sätt att möta de utmaningar sjukvården står inför framöver och att inom givna resursramar kunna erbjuda medborgarna en vård av hög kvalitet. Arbetet med att arbeta fram målbilden bedrivs i samverkan mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna, primärvården och Skaraborgs sjukhus, med utgångspunkt bland annat i regionens visionsdokument ”Det goda livet”. Vägen mot Målbild 2012 behöver nu ytterligare konkretiseras genom att olika mål tas fram inom tre områden; främja hälsa/motverka ohälsa, erbjuda vård av hög kvalitet samt att medborgarna ska uppleva en gränslös vård. Med gränslös vård menas exempelvis att de organisatoriska gränserna som finns mellan förvaltningar och mellan verksamheter inom förvaltningarna, inte ska upplevas som ett hinder i patientens väg genom vården.

Styrelsen för Skaraborgs sjukhus beslutade att godkänna förslaget till inriktning i det fortsatta arbetet med Målbild 2012 samt att arbetet sedan ska vara ett underlag då måldokument, överenskommelser, budgetar och andra styrdokument tas fram för Skaraborgs sjukhus. Styrelsens ordförande Lars Christer Jonson kommenterar:

- Arbetet som hittills är gjort vad gäller inriktning är väldigt positivt. Ett sådant här samarbete mellan sjukhuset och politikerna är mycket viktigt och en framgångsfaktor när vi nu börjar arbeta med hur vi ska komma från ord till handling. SkaS ska helt enkelt bli ett gott exempel för hur vi, inom angivna tuffa ekonomiska ramar, kan skapa en god sjukvård med hög kvalitet för alla medborgare.

Månadsrapport Oktober

Verksamhetens arbete har präglats av arbete med att öka tillgängligheten för patienterna, verksamhetsutveckling och med att genomföra åtgärder för att minska kostnaderna på Skaraborgs sjukhus. Arbetet med att nå vårdgarantin har varit framgångsrikt och vid årsskiftet beräknas de flesta områdena ha nått målet som innebär att inga patienter ska vänta längre än den satta garantitiden. En mängd aktiviteter pågår också för att öka patientsäkerheten i vården, där en aktivitet är det utvecklingsarbete med sex fokusområden som startats. Två exempel på dessa fokusområden är att minska uppkomsten av trycksår och antalet fallskador i vården.

Antalet anställda har ökat jämfört med föregående år vilket har föranlett att en bemanningsöversyn, kopplad till de minskade ekonomiska resurserna, nu har startat. Sjukfrånvaron har fortsatt att minska och arbetet med bland annat ”Hälsofrämjande sjukhus”, förväntas ytterligare driva utvecklingen i den riktingen.

Prognosen för året bedöms till -30 miljoner trots alla insatser som görs för att minska kostnaderna. Största kostnadsökningen kan kopplas till den ökade vårdproduktionen, vilket innebär merkostnader för läkemedel och medicinskt material, lab-analyser, och olika typer av köpta tjänster, som exempelvis bemanning. Ytterligare kostnadsminskande åtgärder är planerade för 2009, vid sidan om det processorienterade förbättringsarbete som pågår och som också som ska bidra till effektiviseringar. Styrelsen fick en fördjupad information om det allt mer intensiva och systematiska arbete med att arbeta processorienterat som pågår på Skaraborgs sjukhus. Det kan konstateras att det idag finns en god organisation och planering för att stödja ett processorienterat arbetetssätt, och i och med det, också goda förutsättningar att kunna effektivisera verksamheten.



Kontaktperson: Lars Christer Jonson, tel: 0708-202035
Birgitta Molin-Mellander, tel: 0705-186069


Läs meddelandet som PDF