Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-06-18 15:00


Nya lokaler för förlossnings- och barnsjukvård vid Skaraborgs Sjukhus Skövde – byggstart 2014


Våren 2014 startar om- och nybyggnad av lokaler för förlossnings- och barnsjukvård vid Skaraborgs Sjukhus. I det nya huset kommer all öppenvård för barn och ungdomar samt lekterapi att inrymmas. Här kommer också BB och neonatalvård att ligga. I den befintliga byggnaden, som byggs om, placeras barnmedicinsk slutenvård, förlossning och mottagning för specialistmödravård, ultraljud och BB/neonatalvård (vård av nyfödda) i hemmet.

- Det känns bra att Regionstyrelsen har gett oss klartecken att gå vidare i arbetet, säger Birgitta Molin Mellander, sjukhusdirektör för Skaraborgs Sjukhus. Nu kommer verksamheten att få moderna lokaler med goda samordningsmöjligheter. Patienter och deras närstående får en bättre och säkrare vårdmiljö och våra medarbetare en bra arbetsmiljö.

Hela projektet omfattar två delar: lokaler för ett perinatalt center som innefattar vård av den gravida kvinnan och hennes barn före, under och efter förlossningen. Det omfattar också ett barnhus för barn- och ungdomssjukvård.

- Vi har ett tydligt fokus på patientens väg genom vården. En viktig del i lokalernas utformning är att familjen ska kunna vara tillsammans i samband barns födelse och vid behov av längre vårdtider på sjukhuset. En samordning av lokalerna motverkar onödiga transporter av patienter och gör det möjligt att samordna verksamhetens personalresurser, säger Maria Söderberg, verksamhetschef för barn- och ungdomssjukvård och kvinnosjukvård.

Goda skäl bakom beslut

Det finns flera viktiga skäl till ombyggnation. Lagen kräver sanering av PCB, vilket medför betydande byggnadsåtgärder i de befintliga lokalerna. Dessutom krävs lokalförändringar för anpassning till en modern hälso- och sjukvård där vårdmiljö, arbetsmiljö och förebyggande av smittspridning ställer nya krav. Även barnkonventionens krav på öppna vårdformer har legat till grund för planeringen.

Ett gediget planeringsarbete har genomförts av barn- ungdomssjukvården, kvinnosjukvården, fastighetsägaren Västfastigheter och Pyramiden arkitekter AB. Barn och ungdomar har fått bidra med förslag till utformningen av de nya lokalerna. Förutom vårdkrav har hänsyn tagits till inre och yttre gestaltning, konstnärlig utsmyckning och disposition av lokaler för att skapa en god miljö för verksamhet, patienter – stora som små – och deras närstående.

Beslutet att godkänna investeringsplanerna fattades vid Regionstyrelsens sammanträde under tisdagen. 

Byggstart

Arbetet påbörjas under våren 2014. Den nya förlossningen tas i bruk i september 2015 och resterande delar i oktober 2016.

 

 

Förklaringar:

Patientprocessen ”att vårda den gravida kvinnan, hennes barn och partner” inkluderar: 

  • specialistmödravård med fosterdiagnostik
  • förvård i öppen och sluten form förlossning och BB-vård
  • neonatalvård (vård av sjuka eller för tidigt födda barn) i öppen och sluten form.

Patientprocesserna ”att vårda sjuka barn planerat” och ”Att vårda sjuka barn akut” inkluderar:

  • barn- och ungdomsmedicinska mottagning
  • dagsjukvård
  • lekterapi
  • sluten vård.

 

 

Bilaga: Folder ”Nya lokaler för förlossnings- och barnsjukvård” i pdf-format.



Kontaktperson: Chefsjuksköterska Susanne Gustavsson, tfn 0500-431076


Läs meddelandet som PDF