Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2010-09-16 16:30


Pressmeddelande efter sammanträde med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus den 16 september 2010


Förändrad verksamhet vid Sjukhuset i Falköping

Styrelsen fick information om förberedelser inför förändrad verksamhet vid Sjukhuset i Falköping (SiF). En projektorganisation har skapats för att genomföra en säker överföring av dagkirurgisk verksamhet till Falköping och fördelning av slutenvårdsoperationer till Lidköping och Skövde.

I Falköping utförs för närvarande ca 1.500 dagkirurgiska operationer och 500 slutenvårdsoperationer per år. I mitten av januari 2011 kommer dagkirurgisk verksamhet att flyttas över från Sjukhuset i Lidköping (SiL) och Kärnsjukhuset i Skövde (KSS), vilket innebär att antalet dagkirurgiska operationer på SiF ökar till ca 2.300 per år. De slutenvårdsoperationer som idag görs på SiF fördelas till KSS och SiL.

Dagkirurgiska operationer som kommer att utföras i Falköping är: artroskopier (tillhålsundersökning av leder), handkirurgi, fotkirurgi, bråckkirurgi, galloperationer samt ingrepp vid ändtarmssjukdomar och urinläckage.

På KSS och SiL frigörs utrymme på operationsavdelningarna när dagkirurgi flyttas till SiF. Detta, tillsammans med förändrade arbetsformer som innebär kortare vårdtider, skapar utrymme för den slutenvård som förs över till SiL och KSS. 

Delårsrapport efter augusti

Delårsrapporten efter augusti visade på ett positivt resultat. Dock kommer höstens arbete med att reducera vårdköer att innebära ökade kostnader, varför prognosen ligger kvar på ett nollresultat för året.

- Vi ser med tillfredsställelse på det förbättrade ekonomiska resultatet efter augusti, vilket faktiskt kan betraktas som ett trendbrott, säger Lars Christer Jonson, ordförande i sjukhusstyrelsen. Verksamheterna ska vara stolta över det gedigna arbete som genomförts under året och som nu gett resultat.

Bilaga: Delårsrapport augusti 2010

Interventionscentrum ger möjlighet till avancerad vård

Styrelsen fick information om kommande lokalförändringar på Skaraborgs Sjukhus. Bland annat gavs en nulägesrapport från planeringen av det Interventionscentrum, IVC, som kommer att byggas vid Kärnsjukhuset i Skövde. I nästa vecka tas första spadtaget och lokalerna kommer att tas i bruk hösten 2011. Genom samverkan i gemensamma, anpassade och modernt utrustade lokaler kommer verksamheterna radiologi, kardiologi, kärlkirurgi och anestesi/operation att kunna utföra kardiologiska och kärlkirurgiska ingrepp i kombination med visualisering via röntgenteknik. För SkaS patienter innebär satsningen möjlighet till avancerad och väl utvecklad vård och behandling.

 

 



Kontaktperson: Sjukhusstyrelsens ordförande Lars Christer Jonsson, tel 0708-20 20 35
Sjukhusdirektör Birgitta Molin-Mellander, tel 0705-18 60 69


Läs meddelandet som PDF