Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-06-01 00:30


SAMS – samverkansprojekt som räddar liv


Ambulanssjukvården och Räddningstjänsten startar, med stöd av Hjärt- och Lungfonden, ett samverkansprojekt där syftet är att förkorta tiden till att livsuppehållande åtgärder utförs på en person som drabbats av hjärtstopp. Mycket talar för att projektet kommer att öka antalet överlevande vid hjärtstopp utanför sjukhus.

Den 4 juni kommer alla räddningstjänster i gamla Skaraborg vara beredda att åka ut tillsammans med ambulanssjukvården när en person drabbats av hjärtstopp.

400 av 10 000 överlever

Varje år drabbas 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Av dem överlever bara 400. Den viktigaste faktorn för ökad överlevnad är tiden från hjärtstopp till dess att hjärtlungräddning och behandling med hjärtstartare utförs.

– Varje minut är viktig när någon drabbats av plötsligt hjärtstopp. Snabba insatser med hjärtstartare och hjärt- och lungräddning är enda sättet att rädda liv, säger Leif Svensson, professor i kardiologi vid Södersjukhuset i Stockholm och en av
initiativtagarna till SALSA* i Stockholm och nu även SAMS**.

Utifrån goda erfarenheter från SALSA-projektet i Stockholm där räddningstjänsten, polisen och ambulanssjukvården samverkar runt en person som drabbats av hjärtstopp, vill professor Leif Svensson och professor Johan Herlitz genom forskningsprojektetet SAMS utvärdera om lika goda resultat kan överföras från storstadsmiljö till mindre städer och landsbygd. SALSA har lyckats mer än fördubbla antalet överlevande under fem år, från 2004 till 2009, vilket innebär att ytterligare ca 50 personer överlever varje år.

Ambulanssjukvården vid Skaraborgs Sjukhus blev tillfrågade om deltagande i projektet SAMS och gick därefter ut med en förfrågan till alla räddningstjänster inom gamla Skaraborg, som ställde sig positiva till en medverkan.

Kortare insatstid genom samverkan

Projektet syftar till att undersöka om det är möjligt att förkorta insatstiden för livsuppehållande åtgärder för personer som drabbas av hjärtstopp och därvid öka överlevnadsgraden för dessa patienter.

Vid misstanke om hjärtstopp kommer SOS Alarm att larma ut både ambulans och räddningstjänst utan att värdera vem som har chans att komma först till platsen.  Den som sedan är först på platsen utför livräddande åtgärder med hjärt-lungräddning och hjärtstartare.

Räddningstjänsten har under våren utbildat sin personal i handhavande av hjärtstartare. Stationerna har vartefter utbildningen är klar blivit operativa för utlarmning till misstänkt hjärtstopp.

Mer information

För mer information, kontakta projektansvariga inom Ambulanssjukvården Skaraborgs Sjukhus:

Jan-Otto Andersson
0761-045541
jan-otto.andersson@vgregion.se 

Andreas Wändahl
070-2295778 
andreas.wandahl@vgregion.se

 

*) SALSA = Saving Lives in the Stockholm Area
**) SAMS = SAving More lives in Sweden



Kontaktperson: Jan-Otto Andersson, projektansvarig inom Ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus, tfn 076-104 55 41
Andreas Wändahl, projektansvarig inom Ambulanssjukvården, Skaraborgs Sjukhus, tfn 070-229 57 78


Läs meddelandet som PDF