Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-01-29 17:25


Skaraborgs Sjukhus håller hög medicinsk kvalitet och nu ska ekonomin förbättras


Det är glädjande att konstatera, att skaraborgarna har så mycket att vara stolta över när det gäller Skaraborgs Sjukhus. Tack vare duktiga medarbetare håller vi hög medicinsk kvalitet, har en god tillgänglighet och patienterna är nöjda. Våra stora utmaningar är att vända den ekonomiska utvecklingen, säkra kompetensförsörjningen och sommarbemanningen, säger Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande för Skaraborgs Sjukhus.
Under 2014 hamnade Skaraborgs Sjukhus i fokus för flera uppmärksammade positiva händelser. Till exempel:
• Som första sjukhus i landet införde SkaS ett introduktionsprogram för nyblivna undersköterskor, vilket ger ungdomar fasta anställningar.
• Det infördes ett tvåårigt strukturerat introduktionsprogram för sjuksköterskor.
• SkaS har lyckats väl när det gäller att rekrytera specialistläkare med utländsk bakgrund.
• Invigning av ny- och ombyggda lokaler för akutmottagningen i Lidköping.
• Det startades en ny avdelning för palliativ vård.
• Den stora om- och nybyggnationen för barn- och kvinnosjukvård påbörjades.
• SkaS har under 2014 fått ett utökat uppdrag inom höft/knäledsplastik, obesitaskirurgi samt koloskopiundersökning.
• Invigning av nya lokaler för den vuxenpsykiatriska mottagningen i Mariestad.

God tillgänglighet

I början av 2014 var tillgängligheten till första besök och behandling god. Under våren
och sommaren försämrades dock denna inom flera verksamhetsområden, till största del
beroende på läkarbrist. Åtgärdsplaner togs fram, som till exempel innefattade dels köp av vård hos externa vårdgivare och dels en utökad mottagningsverksamhet, vilket gjorde att tillgängligheten var god till första besök och behandling under hösten och slutet av året.

Bättre än övriga landet

SkaS har sedan flera år bedrivit ett generellt förbättringsarbete benämnt Offensiv
Verksamhetsutveckling, vilket utvecklats under året inom området för ständiga förbättringar. För samtliga processer är målet att vara i nivå eller bättre än övriga, vilket har nåtts inom flera av dessa utvecklingsområden:
• Liksom 2013 visar SkaS bättre resultat än snittet för landet i öppna jämförelser och verksamhetsanalys inom flertalet processer.
• Flertalet av SkaS processer når resultat i nivå, eller bättre än för resten av landet, i tillämpliga nationella kvalitetsregister. Den goda nivån från 2013 håller alltså i sig.
• SkaS når måltalen inom 33 eller fler av de 39 regiongemensamma medicinska kvalitetsindikatorerna.
• Patientnöjdhet mäts, dels kontinuerligt, dels stickprovsmässigt, både ute på enheterna och i processerna. Mätningarna har för SkaS del generellt visat goda, eller mycket goda, resultat.
• Tillgängligheten i den planerade processen är god och de regionala målen uppfylls både vad gäller kömiljard och vårdgaranti.

Kostnader och satsningar

SkaS har under året haft en negativ ekonomisk utveckling, vilket medfört att resultatet per december 2014 uppgick till -55,9 miljoner kronor. I resultatet för 2014 ingår kostnader för omställning och evakueringslokal samt att verksamheternas effektiviseringsåtgärder inte fått full effekt. Men här ingår också offensiva satsningar på utökade verksamheter som den ovan nämnda nystartade palliativa avdelningen, läkarutbildning, strukturerat introduktionsprogram för sjuksköterskor och ett för nyutbildade undersköterskor samt om- och nybyggnation för barn- och kvinnosjukvård.
SkaS ledning har vidtagit åtgärder för att vända den negativa ekonomiska utvecklingen genom att införa särskild anställningsprövning vid samtliga verksamheter, anställningsstopp vid administrativa funktionen och samtliga verksamhetschefer har i uppdrag att vidta åtgärder för att bidra till att minska kostnadsutvecklingen

Tidig start på sommarplaneringen

Verksamheten under sommaren tydliggjorde bemanningsproblemet, då stort inflöde av akut sjuka patienter bland annat påverkade tillgången på vårdplatser, vilket innebar att dyra bemanningslösningar fick vidtas. En stor utmaning blir därmed för SkaS att säkra bemanningen och planera för en vårdstruktur som kan möta variationer under alla årets dagar. Ett arbete som startades redan under hösten 2014, då flera fokusgrupper statade som ska bidra med en bred kompetens för utvecklingsarbetet.

Begär utredningsuppdrag från regionstyrelsen

Skaraborgs Sjukhus styrelse lämnade under hösten in behovsbeskrivning till regionstyrelsen kring vårdbyggnad psykiatri för fortsatt regional beredning.
− Nu har det ställts frågor i ett par omgångar kring behovsbeskrivningen. För att kunna gå vidare med frågeställningarna kring vårdbyggnad psykiatri behöver vi ett formellt uppdrag att utreda frågan, säger Ulla-Britt Hagström, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.
Vid dagens sammanträde beslutade styrelsen att från regionstyrelsen begära ett utredningsuppdrag kring vårdbyggnad psykiatri.



Kontaktperson: Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, 0705-553943
Johan Ask (S), vice ordförande, 0733-440986 Lars Johansson, sjukhusdirektör, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF