Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2012-09-20 17:30


Skaraborgs Sjukhus styrelse godkänner uppdrag för minskade kostnader enligt ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus”


Vid sitt styrelsemöte den 20 september 2012 beslutade styrelsen godkänna från förvaltningen föreslagna åtgärder samt att ge sjukhusdirektören i uppdrag att genomföra dessa. Den ekonomiska effekten beräknas bli en kostnadsminskning med ca 120 miljoner kronor. Åtgärderna samlas under rubriken ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus” och omfattar tolv områden. 

Åtgärderna berör följande områden*:

  1. Bemanning och kompetensmix
  2. Central administration och stab
  3. Förändrad ledningsstruktur
  4. Hushållning i vardagen
  5. Jour- och beredskapslinjer
  6. Barn- och ungdomssjukvård **
  7. Koncentration till sjukhusorterna***
  8. Lokaleffektivisering
  9. Läkarbemanning och bemanningsföretag
  10. Mottagningsverksamhet och administrativ personal
  11. Närsjukvård
  12. Samordna opererande verksamhet

* Ändring jmf med information den 12 september, för detaljer se bilagor.

** Inom detta område gavs ett uppdrag till sjukhusdirektören att återkomma vid styrelsemötet i oktober med fördjupat beslutsunderlag.

*** För psykiatrisk mottagning kommer fördjupad utredning ske inom ramen för psykiatri 2015.

Beslutet verkställs nu av sjukhusdirektören och arbetet går vidare med genomförande som kopplas till Skaraborgs Sjukhus ordinarie styr- och ledningssystem. Tidplaner, handlingsplaner och uppföljningsplaner tas fram. Samverkan sker kontinuerligt med de fackliga organisationerna. Fördjupade risk- och konsekvensanalyser tas fram inom de enheter som berörs av åtgärden.

Länk till bilagor vid styrelsesammanträdet.

Ekonomiska prognosen står fast för helåret

Resultatet för perioden är -19,6 miljoner kronor vilket är en förbättring med 8,9 miljoner kronor i augusti jämfört med resultatet för juli.

Resultatförbättringen är en kombination av ökade intäkter i augusti och att kostnadsökningen sjunkit de senaste månaderna, exempelvis för läkemedel, köpt vård och bemanningstjänster.

Prognosen för helåret bedöms ge ett nollresultat, vilket också är regionstyrelsen krav på styrelsen. Antalet årsarbetare har minskat med 37 jämförelsevis med augusti 2011.

Målet är att antalet årsarbetare ska minska ytterligare för att komma i nivå med budget.

Vårdgaranti - tillgänglighet

Måluppfyllelsen för antal väntande inom vårdgarantin (90 dagar) är för förstabesöken över 90 procent och för operation/behandling strax under 90 procent. Måluppfyllelsegraden är över 70 procent för patienter som får vård inom 60 dagar vad gäller både förstabesök och inom operation/behandling. Regionens satsning på ”Kömiljarden” har inneburit att Skaraborgs Sjukhus har kunnat använda vårdleverantörer för att minska köerna där sjukhuset har haft kompetensbrist.

Bemanningsföretag

Under perioden uppgår kostnaden för bemanningsföretag till 21,4 miljoner kronor vilket är en minskning med 5,1 miljoner kronor jämfört med samma period förra året.

Bakgrund till "Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus"

Regionstyrelsen gav i maj 2012 Skaraborgs Sjukhus i uppdrag att komma i ekonomisk balans och leverera ett nollresultat för 2012. Vid sitt junisammanträde beslutade styrelsen för Skaraborgs Sjukhus att ge sjukhusdirektören i uppdrag att ta fram ett antal förslag som syftar till att komma i ekonomisk balans, leverera ett nollresultat för 2012 och ta höjd för budgeten för 2013 samt framtida ekonomiska utmaningar. 

Åtgärderna inom ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus” ska tillsammans med redan pågående åtgärder sänka kostnaderna med totalt 220 miljoner kronor, huvuddelen under 2012-2013.

Dessutom måste Skaraborgs Sjukhus på allvar börja verka som ett sjukhus med fyra huskroppar. Samtliga förändringar som beslutats och ska föregås av en risk- och konsekvensanalys.

 

 


 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF