Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2014-11-24 09:00


"Stå-upp-barnmorskorna" från Skaraborg lockar till förlösande skratt


Skaraborgs Sjukhus populära barnmorskor, Anne Melbe och Sofia Wallin, gör stor succé med sin stå-upp-föreställning om graviditetens slutskede. Nu har de även gjort tv-debut.

− Vi har världens roligaste jobb, så är det bara. Det märker nog publiken också att vi tycker, säger Anne Melbe.
Ni kanske såg dem i TV4:s Nyhetsmorgon. Barnmorskorna från Skaraborgs Sjukhus, som skapat en bejublad föreställning om vad som händer när förlossningsarbetet går in i skarpt läge.

Humorn är nyckeln

Sedan scendebuten hösten 2012 har tusentals blivande föräldrar lockats till förlösande skratt av Anne Melbe och Sofia Wallin. Med mycket humor, på en allvarlig botten, ger duon handfasta tips och råd om hur ett par kan samarbeta på bästa sätt när barnet väl ska födas.
− Det är humorn som är nyckeln, vi använder den som verktyg för att nå åskådarna. Vi människor har ju det gemensamt, att med humorns hjälp kan vi bearbeta och diskutera jobbiga saker, säger Sofia Wallin.

Gamla metoder i ny förpackning

”Stå-upp-barnmorskorna” från Skaraborgs Sjukhus säger själva att de inte presenterar någon ny kunskap utan presenterar gamla, beprövade metoder – men i en helt ny form. Det som gör deras föreställning unik är att de sätter partnern i fokus på ett sätt som aldrig gjorts tidigare.
− Vi märker att det är uppskattat, av båda parter. Partnern är tacksam för att han eller hon blir uppmärksammad och får goda råd medan den födande kvinnan menar att äntligen har polletten trillat ned; nu vet partern vad hen kan göra för att stödja den födande kvinnan, säger Anne Melbe.

Märker vilka som suttit i publiken

Sofia Wallin fyller i:
− Vi och våra kollegor lägger också märke till vilka blivande föräldrar som har sett föreställningen. Det underlättar naturligtvis arbetet när de väl kommer till sjukhuset i Skövde.
Ryktet om deras popularitet har spridit sig över landet och det är många som har hört av sig för att engagera dem för ett gästspel. Efterfrågan och publiktrycket är så stort, att de måste lära upp kollegor som ska kunna gå in och göra egna föreställningar. Själva har de också satt upp ett personligt mål, till ett speciellt år och ett helt annat land.

Toronto − var redo!

− 2017 hålls internationella Barnmorskekongressen i Toronto, Kanada, och då ska forskaren Caroline Bäckström vid Skaraborgs Sjukhus redovisa sitt arbete. Då hoppas vi kunna vara med i en workshop och framföra vår föreställning, säger Sofia Wallin och Anne Melbe skrattar och lägger till:
− In english, oh dear!

Högupplöst bild på Sofia Wallin och Anne Melbe för fri publicering

Ange: Foto: Peter Johansson/Bild och Media



Kontaktperson: Anne Melbe, 070-366 47 00.


Läs meddelandet som PDF