Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-02-21 15:00


Extra styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus 21 februari 2013

Förändrad mottagningsstruktur för öppenvårdspsykiatrin i Skaraborg


Styrelsen vid Skaraborgs Sjukhus har vid sitt extra sammanträde idag fattat beslut om att under 2013 flytta öppenvårdspsykiatrins mottagningar till sjukhusorterna i Skaraborg. En förutsättning för att detta ska kunna genomföras är att de två hälso- och sjukvårdsnämnderna i Skaraborg inte har några invändningar.

I Vision Psykiatri 2015 ingår ett antal grundförutsättningar. Några av dessa är:

  • Vården ska vara patientcentrerad och erbjudas nära när behovet är akut.
  • Akutvård, öppenvård, dagsjukvård och slutenvård ska erbjudas på samma enhet.
  • Patienten ska träffa samma behandlare oberoende av vårdnivå eller vårdinsats.

Som en del i genomförandet av ovanstående kommer öppenvårdsverksamheterna i Skaraborg koncentreras till sjukhusorterna Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad. Det innebär att öppenvårdsmottagningar som idag finns i Skara, Vara, Tibro, Hjo och Tidaholm kommer flyttas. Även verksamheterna i Skövde och Mariestad kommer att flyttas till sjukhuset på respektive ort. Sedan tidigare har bland annat verksamheterna i Götene och Lidköping flyttats in till Skaraborgs Sjukhus Lidköping.

Genom att göra dessa förändringar säkras även den långsiktiga bemanningen inom psykiatrin. Det råder idag brist på bland annat psykiatriker. Vården erbjuds nu mer samlat vid färre utbudspunkter och såväl patienter och personal kan dra nytta av samordningsfördelar. Patienterna kan göra färre besök vid mottagningarna då flera insatser kan ske vid samma tillfälle. Kommunikationen och samverkan mellan olika delar av professionen kan förenklas, helt enkelt för att man träffas vid samma mottagning.  Samma vårdutbud ska också finnas vid alla vårdutbudspunkterna.

-Vi har idag en verksamhet som är spridd över hela Skaraborg. Samtidigt har vi svårt att bemanna och upprätthålla en så god vård som vi vill inom öppenvårdspsykiatrin. Därför är det nödvändigt att utveckla vården i enlighet med Psykiatri 2015 och erbjuda patienterna en mer sammanhållen vård som vi ger vid färre mottagningar, säger Susanne Larsson (S) ordförande för Skaraborgs Sjukhus. Vi tror också att det kommer bli lättare att rekrytera samt underlätta kompetensutvecklingen när vi genomfört detta.

Liksom idag när patientens besök vid mottagningen av någon anledning inte går att genomföra kommer hembesök av de mobila teamen och primärvården att erbjudas.

-Här fortsätter vi liksom tidigare att se till varje patients förutsättningar och erbjuda den vård som är adekvat för just den personen. Vi kommer inte tvinga svårt sjuka patienter att resa till mottagningar som de av olika anledningar kan ha svårt att ta sig till. Det är viktigt att poängtera att detta är en patientgrupp där många har diagnoser som är mycket svåra och långvariga och behöver återkommande behandling. Vi behöver därför också intensifiera vårt samarbete med primärvården,  säger Hans Halén områdeschef med ansvar för psykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus.

Efter beslut av styrelsen 21 februari väntas hälso- och sjukvårdsnämnderna för östra och västra Skaraborg ta beslut som godkänner Skaraborgs Sjukhus styrelsebeslut. Förändringarna kan då börja genomföras med mål om att vara fullt genomförda till slutet av 2013. Totalt är det knappt 20 procent av patienterna inom öppenvårdspsykiatrin som på något sätt berörs. Ett femtiotal av Skaraborgs Sjukhus personal berörs av förändringarna.

Ätstörningsenheten samt enheten för transkulturell psykiatri (tidigare flyktingpsykiatriska teamet) berörs inte av förändringarna. Båda dessa finns idag i centrala delar av Skövde. 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Områdeschef Medicin: Hans Halén, tfn: 0763 - 47 22 48 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF