Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus och östra hälso- och sjukvårdsnämnden förordar att Västra Götalandsregionen investerar i en ny byggnad för vuxen psykiatrisk slutenvård i Skövde. De besluten fattades vid sjukhusstyrelsens respektive östra hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på tisdagen.
Nybyggnation av ett psykiatrihus i Skövde innebär samlokalisering med den somatiska vården vilket ger goda förutsättningar för patienten att få vård för både kropp och själ. Beslutet rör heldygnsvård inom specialistpsykiatrin för vuxna. Öppenvården ska fortsatt bedrivas nära patienten vid de fyra sjukhusorterna. Målet är att tidigt omhändertagande och vård ska resultera i mindre behov av heldygnsvård. De flesta patienterna inom vuxenpsykiatrin får sin vård inom öppenvården.
För Skaraborgarnas bästa
– Det är för Skaraborgarnas bästa. På det här sättet får vuxenpsykiatrins patienter tillgång till den samlade vården, såväl psykiatrisk vård som somatisk vård. Vi ser också detta som en omstart av vårt utvecklingsarbete av psykiatrin med koppling mot närsjukvårdskonceptet, vilket innebär att invånarna ska få sitt vanliga behov av hälso- och sjukvård samt social omvårdnad där de bor eller vistas, säger Ulla-Britt Hagström, ordförande för Skaraborgs Sjukhus och Gunilla Druve Jansson, ordförande östra hälso- och sjukvårdsnämnden.
Gemensamma utvecklingsinsatser
Närsjukvårdscentrum och den öppna specialistpsykiatrin ska arbeta nära varandra och med gemensamma utvecklingsinsatser. Exempel på påbörjat arbete är närsjukvårdsteam som utvecklats för multisjuka äldre. Övriga grupper som omhändertas inom närsjukvårdskonceptet är barn och vuxna med psykisk ohälsa, personer med funktionsnedsättning och palliativ vård. Inom närsjukvården ska finnas möjlighet till direktinläggning och denna möjlighet ska även finnas för psykiatriska patienter.
Tydlig uppföljningsplan
I korthet:
• En projektorganisation skapas för genomförande av intentionerna med utveckling av psykiatri med koppling mot närsjukvårdskonceptet.
• En tydlig uppföljningsplan skapas för avstämning med styrelse och nämnd för kvalitetssäkring av utvecklingsarbetet.
• Delprojekt skapas för utvecklingsarbetet inom psykiatri där även intentionerna i regionala utvecklingsplanen för vuxenpsykiatri, 2014-2018, ingår.
• Delprojekt skapas för närsjukvårdscentrum där koppling ska finnas till psykiatriprojektet, vilket innefattar öppenvårdsmottagningar inom specialistpsykiatri på de fyra sjukhusorterna med dagsjukvårdsverksamhet, mobila team som samverkar, SLÖP:ar kopplade mot medicinavdelning samt terapeutisk behandling.
• Vårdbyggnad för psykiatri placeras i Skövde.
Vid sjukhusstyrelsens sammanträde deltog varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet i beslutet.
Vid östra hälso- och sjukvårdsnämnden reserverade sig Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna till förmån för Socialdemokraternas förslag.
Det slutliga investeringsbeslutet tas av ägarutskottet/regionstyrelsen.
Fasta läkartjänster ska göra akutvården snabbare
En patient ska inte behöva vistas mer än fyra timmar på akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus. Därför ska bemanningen kompletteras med fasta läkartjänster, distriktssköterskor och barnsjuksköterskor.
Skaraborgs Sjukhus har inrättat en handlingsplan och målet är att förbättra tillgängligheten, så att vid minst 90 procent av besöken ska patienten ha haft en total vistelsetid på akutmottagningen om högst 4 timmar. Syftet med satsningen är att öka takten i förbättringsarbetet så att det målet kan nås för alla förvaltningar inom Västra Götalandsregionen 2018.
Observationsplatser
Handlingsplanen innehåller, bland annat, följande åtgärder:
• OBS-platser byggs upp och bemannas i anslutning till akutmottagningarna för att ha en övervakning av patienter som är i behov av kort vårdtid 0-1 dygn.
• Ett stort antal av patienterna som kommer till akutmottagningarna har vårdbehov som med fördel kan omhändertas av till exempel distriktssjuksköterska. Detta har prövats på andra sjukhus med god effekt och att bemanna med denna kompetens kan även stödja arbetet med koppling till närsjukvård.
• För att säkra barnkonventionen och ge barn och ungdomar en säker vårdprocess behövs en förstärkning med barnsjuksköterska och barnsköterska per arbetspass veckans alla dagar.
• Fasta läkartjänster i form av en akutläkarfunktion behövs på akutmottagningarna.
Långsiktig åtgärd
Att bygga upp detta systematiskt är en långsiktig åtgärd. I första steget startas dessa läkartjänster inom internmedicinska området.
Genom de här åtgärderna avlastas akutmottagningens specialiserade resurser, patienterna får vård på rätt nivå, vistelsetiden kortas och ger tid och plats för fler patienter.
Finansieringen sker med regionala medel som avsatts för att öka tillgängligheten vid akutsjukhusen inom Västra Götalandsregionen.