Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-11-27 17:00


Resultatet för första gemensamma medarbetarenkäten klart:

Kunskap tas till vara och kollegor ställer upp i tuff arbetsmiljö


Nu är resultatet klart för Västra Götalandsregionens första regionövergripande medarbetarenkät. Cirka 70 procent av Skaraborgs Sjukhus medarbetare besvarade enkäten.

– Vi hade gärna sett en högre svarsfrekvens men 70 procent får ändå ses som är en bra start. Nu kan vi bara jobba mot att det ska bli ännu bättre nästa gång, säger Peder Yderhag, HR-chef på Skaraborgs Sjukhus.

Nulägesanalysen visar att de områden som Skaraborgs Sjukhus får goda resultat i är medarbetarkraft, effektivitet, lärande i arbetet, socialt klimat och återkoppling.

Medarbetarna har gett högt betyg till det sociala klimatet. Man upplever att det är en bra stämning och god sammanhållning på arbetsplatsen och att arbetskamraterna ställer upp för varandra på ett bra sätt. Medarbetarna tycker också att deras kunskap används och tas tillvara och att den yrkesmässiga utvecklingen är god. Arbetet är utvecklande och det finns möjlighet till kompetensutveckling.
Men det finns samtidigt tydliga indikatorer på att arbetsbelastning och arbetstakt på många håll är hög vilket kan leda till fysisk och psykisk utmattning.

– Vi ser tydligt ett bekymmer med arbetsrelaterad utmattning och stress vilket inte kommer som någon överraskning. Vi har haft en tuff period bakom oss och kommer nu med hjälp av resultatet att kunna jobba vidare med att ytterligare förbättra arbetsmiljön. Resultatet visar också att vi måste tydliggöra och bryta ner våra mål på varje nivå så att den enskilde chefen och medarbetaren kan se sin egen roll i helheten, säger Peder Yderhag.

– Nu har vi ett bra material att arbeta vidare med. Det är viktigt att behålla och vidareutveckla det som vi är bra på och samtidigt jobba med de områden som behöver förbättras. Verksamheterna kommer nu att påbörja arbetet med att ta fram handlingsplaner, där både styrkor och förbättringsområden tas tillvara, säger Peder Yderhag.



Kontaktperson: Peder Yderhag, HR-chef. Tel. 070-082 35 53


Läs meddelandet som PDF