Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-01-31 16:30


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus 31 januari

Nytt hus för barn och kvinnor, balans i ekonomin och god tillgänglighet till vården


Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus godkände årsredovisningen 2012 vid sitt styrelsemöte och beslutade om ny- och ombyggnad på drygt 12 000 kvadratmeter för nya Barn- och Kvinnohuset. Dessutom beslutades att Skaraborgs Sjukhus går vidare med arbetet kring ny arbetsfördelning kring olika servicetjänster inom vården.

Ekonomi

 
Resultatet för 2012 blev 27,9 mnkr. Detta motsvarar 0,8 procent  av den totala budgeten. 2011 var resultatet omkring minus 26,1 mnkr. Under året har SkaS arbetat med två omfattande program med syfte att fram till 2014 minska kostnaderna för Skaraborgs Sjukhus med motsvarande 220 miljoner kronor.

-Det har varit ett historiskt år på många sätt, inte minst för att vi har haft hårda krav på oss att minska våra kostnader. Samtidigt har vi utvecklat vården mycket positivt och vi har under året exempelvis tagit vår rättspsykiatriska enhet i Falköping i drift och vi har invigt IVC, interventionscentrum som är en spjutspets inom bland annat röntgenövervakad kärlkirurgi, säger sjukhusdirektör Birgitta Molin Mellander.

Tillgänglighet

 
Under december fick 95 procent av patienterna träffa en läkare inom vårdgarantitiden, 30 dagar.  96 procent hade fått en operation/åtgärd inom 90 dagar.
De två paketen med kostnadsminskningar har bromsat upp kostnadsökningstakten. Den sk bruttokostnadsförändringen låg i december 2012 på låga 1 procent.

-Jag är väldigt tacksam till våra chefer och medarbetare som dragit ett jättelass under året. Det är mycket kämpigt att minska kostnader på samma gång som vi har kunnat ge allt fler vård och behandlingar inom våra tidsramar. Vi har fortsatt en bit kvar att vandra på ”Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus” och vårt anställningsstopp kvarstår tillsvidare, säger Birgitta Molin Mellander. Under 2012 har antalet årsarbetare minskat med 142, till 4012 årsarbetare. Vi har även minskat våra kostnader för bemanningsföretag med 13 miljoner kronor jämfört med 2011.

-Tack vare det stora arbete som gjorts med att minska kostnader är vi nu, under 2013 och inför 2014, bättre rustade att möta de fortsatta utmaningar sjukhuset står inför. Flera av de övriga förvaltningarna i regionen släpar med sig stora underskott och de har sin resa framför sig. Vi har nått vårt etappmål – att vara i ekonomisk balans inför 2013. Det utgör tillsammans med Skaraborgs Sjukhus nya organisation en mycket bra grund för det fortsatta arbetet. Kort sagt – det arbete som gjorts under året gör att vi känner tillförsikt inför framtiden. Ett stort tack till alla medarbetare för det goda arbete ni utför, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Ett axplock av händelser under 2012

  • Vid de årliga "Öppna jämförelserna av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet", som görs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, behåller Skaraborgs Sjukhus sina goda resultat.
  • Nya lokalerna för rättspsykiatri i Falköping togs i bruk.
  • Interventionscentrum, IVC, i Skövde invigdes.
  • Hudmottagning öppnades i Falköping.
  • Reduktion, avveckling och sammanslagning av vårdplatser på kliniker i Falköping, Lidköping och Skövde.
  • Fler vårdplatser inom allmänkirurgi och på kirurgisk akutvårdsavdelning, KAVA, i Skövde.
  • Beslut om palliativa vårdplatser i Skövde.
  • Bra resultat i ledplastikprocessen – markant kortade medelvårdtider.
  • Operationsprocessen i Lidköping optimerade förberedelser för operationspatienter med målet nöjd patient och kortare vårdtid.
  • Närsjukvården utvecklades – fokus på Skaraborgs Sjukhus Falköping och Mariestad.
  • Försöksverksamhet med serviceteam, logistik/ material i vården genomfördes och driftsattes på de flesta av Skaraborgs Sjukhus mottagningar och avdelningar.
  • Barn- och ungdomspsykiatrin införde betygsättning av vården via pekskärmar.
  • Blivande föräldrar erbjöds delta i publika föreläsningar för att öka tryggheten inför förlossningen.
  • Åter hamnade Skaraborgs Sjukhus högt upp i AT-rankingen
  • Patienters och närståendes upplevelser togs tillvara genom dokumenterade patientdialoger i samband med kvalitetsdagarna

 

Övriga beslut vid styrelsemötet


Byggstart för BK-huset - april 2014

Som ett led i arbetet med att förändra omhändertagande av barn och föräldrar vid Skaraborgs Sjukhus har man sedan länge arbetat med planeringen av ett nytt hus, kallat BK-huset, Barn – och Kvinnohuset. Styrelsen fattade vid sitt sammanträde beslut om att gå vidare med byggnationen. 

Totalt handlar det om en investering på ca 305 miljoner kronor som innebär en ökad årlig kostnad med 9,4 miljoner kronor jämfört med dagens hyra. Total area för nybyggnad är ca 8 500 kvadratmeter och ytan som ska byggas om är på ca 3 700 kvadratmeter.

-Det känns jätteroligt att få vara med och starta ett viktigt bygge. Nu senast är vi väldigt nöjda med IVC. Den här gången gäller det verkligen framtiden - som ju är våra barn. Att få vara med och skapa förutsättningar för att ge de en riktigt god start och möjlighet till god omvårdnad känns väldigt priviligerat, säger Susanne Larsson.

Planerad byggstart är april 2014, i juli 2015 ska den nya förlossningen tas i bruk och bygget i sin helhet ska vara klart i augusti 2016.

Huset kommer innefatta arbetet med de två patientprocesserna ”Den födande kvinnan, hennes barn och partner” och ”Att vårda barn och ungdomar akut och planerat”.

Säkerhetsarbete
Styrelsen godkände redovisningen av säkerhetsarbetet för 2012.

Servicetjänster
Under 2012 har Skaraborgs Sjukhus tillsammans med Regionservice genomfört ett antal projekt för servicetjänster. Styrelsen beslutade ge sjukhusdirektören i uppdrag att gå vidare med utveckling och implementering av servicetjänster inklusive ”Material i vården” inom Skaraborgs Sjukhus. De ekonomiska effekterna vad gäller förbättrad kompetensförsörjning inom servicesektorn och utvecklade vårdprocesser förutsätts stanna inom vården.

Kortversion av årsredovisning 2012



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF