Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-03-26 16:50


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus 26 mars

Prognosen för helåret pekar på ett nollresultat - i enlighet med budget


Styrelsen kunde vid sitt sammanträde konstatera att Skaraborgs Sjukhus fortsatt har en verksamhet i balans. Dock finns viss osäkerhet gällande ökade kostnader när det gäller regionens nya hyresmodell som i dagsläget ser ut att ge Skaraborgs Sjukhus ökade kostnader med ca 40 mnkr.

Besök

Skaraborgs Sjukhus har god tillgänglighet. I februari fick totalt 95 procent av patienterna sitt första besök till sjukhusvården inom vårdgarantitiden 90 dagar. 86 procent fick sitt första besök inom 60 dagar och 61 procent inom 30 dagar. Trots fortsatt ökat inflöde till akuten klarar Skaraborgs Sjukhus att bibehålla sina resultat gällande ledtider till akuten vilket också visar sig i den nationella, nyss genomförda patientenkäten.

Ekonomi

Resultatet för februari blev 2,6 mnkr, vilket motsvarar kostnaden för att driva sjukhuset under ca sju timmar. Det ackumulerade resultatet för januari och februari är 0 mnkr. För helåret görs bedömningen att ekonomi ska vara i balans. Resultatet för motsvarande period 2012 var minus 12,8 mnkr. Kostnadsökningstakten för personal är 0,8 procent och i nivå med budget.

Bemanning

Antalet årsarbetare har minskat med 130 st jämfört med 2012. De största minskningarna har skett när det gäller undersköterskor och administratörer. Antalet sjuksköterskor och barnmorskor har minskat med två.

-Detta är inte enkel ekvation. Vi har fått i uppdrag av vår ägare att minska våra kostnader så att det motsvarar den ersättning vi får från regionen. Det har vi gjort, bland annat genom att vi har infört ett anställningsstopp och även minskat våra  läkemedelskostnader. Anställningsstoppet har helt klart påverkat situationen för våra medarbetare och även påverkat vår kompetensmix. Arbetssituationen blir mer pressad då man inte kan ersätta pensionsavgångar och att vikariat inte förlängs. Men vi kan inte ha ett anställningsstopp hur länge som helst. Därför har vi sedan en dryg vecka övergått till anställningsprövning. Det är viktigt att notera att vi inte kan anställa upp motsvarande den minskning som skett – då håller vi inte vår budget. Detta är en verklig balansakt och vi jobbar stenhårt med detta dagligdags, säger Birgitta Molin Mellander, sjukhusdirektör. 
-Sen kan man konstatera att vi, liksom övriga samhället, just i starten på 2013 varit drabbade av mycket sjukdom hos både patienter och medarbetare. Många behöver också vara hemma för vård av sjuka barn. Det påverkar också vardagen i vårdverksamheten. Vi arbetar med kompetensförsörjning på kort och lång sikt eftersom många av våra medarbetare kommer att gå i pension inom de närmaste åren. Till följd av detta har vi ovanligt många utbildningstjänster, främst på läkarsidan, säger Birgitta Molin Mellander.

- Flera av sjukhusförvaltningarna i regionen har det fortsatt kämpigt med sin ekonomi. Hos oss har ett gediget arbete pågått sedan början av 2012 med att minska våra kostnader. Vi ser att detta har gett resultat och det är bra att sjukhuset nu kunnat släppa på anställningsstoppet så att intresserad personal åter igen kan söka sig till Skaraborgs Sjukhus, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus. Det man kan notera är att hos de jämförbara sjukhusen av vår storlek som inte hållit sin budget - och således gjort av med mer pengar - där larmar personalen om en mycket problematisk situation. Jag tror att man måste vara väldigt ödmjuk i detta. Det finns ingen patentlösning och vi jobbar hela tiden med att förbättra oss på alla områden, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus.

-Vi jobbar nu tillsammans med de fackliga organisationerna för att förbättra arbetsmiljön och utveckla bättre modeller för uppföljning för att mäta och följa upp detta arbete, säger Birgitta Molin Mellander.

Övriga beslut vid styrelsemötet

Styrelsen beslutade fastställa planen för Internkontrollplan för 2013. Styrelsen beslutade notera information om  Patientsäkerhetsberättelsen för 2012 och Patientsäkerhetsplanen för 2013.

Styrelsen beslutade också att hemställa hos regionstyrelsen om att utnyttja eget kapital för 2013 och 2014, för att kompensera för ökade hyresökningar som tillkommer då regionens nya hyresmodell träder i kraft.

Dessutom besvarades en motion på remiss från Conny Brännberg (KD) gällande vård i livets slutskede. Skaraborgs Sjukhus arbetar aktivt med frågan och planerar fortsatt under 2013 och 2014 stegvis utveckla arbetet gällande palliativ vård.

 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF