Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2013-04-25 18:00


Styrelsemöte Skaraborgs Sjukhus

Satsning på bemanningsteam ska öka personaltätheten


Skaraborgs Sjukhus styrelse har vid dagens sammanträde bland annat behandlat delårsrapporten per mars 2013.


Årets första tre månader har varit ansträngande på grund av återkommande caliciutbrott och långdragen influensaperiod som drabbat både personal och patienter. Patienttillströmningen har varit konstant hög och möjligheten att få in vikarier har varit begränsad och detta har inneburit påfrestningar för personal och arbetsmiljö. Ekonomin och tillgängligheten i mars har utvecklats positivt.

-Vi i styrelsen har en ständig dialog med sjukhusledningen och håller oss informerade om läget. Jag har tidigare flera gånger sagt att vi har de pengar som vi har att röra oss med och jag har fullt förtroende för det arbete som bedrivs inom sjukhuset, säger Susanne Larsson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus styrelse.


Tack vare att Skaraborgs Sjukhus har en ekonomi i balans, vilket också är ägarens krav - så kan nu antalet tjänster börja utökas något främst via bemanningsteam - detta kommer lätta något på det hårda tryck det varit under vintern och våren.

-Jag och sjukhusets chefer tar läget på största allvar och det pågår en mängd åtgärder. Bland annat ser vi över antalet vårdplatser baserat på en beläggningsöversyn som genomförs just nu, säger Birgitta Molin Mellander, sjukhusdirektör. Jag har även tydligt signalerat att vi ska utöka vårt bemanningsteam* så vi får högre personaltäthet.

Kortfakta

  • Måluppfyllelsen för förstabesök och behandling ligger på 95-96 procent för 90-dagarsgarantin och på 86 procent för kömiljardens 60 dagar.
  • Arbetet med fortsatt analys av antalet vårdplatser fortgår
  • Antalet anställda ligger kvar på samma nivå som under januari och februari.
  • Resultatet per mars är +7,6 miljoner kronor. Kostnadsutvecklingen ligger på en fortsatt låg nivå.
  • Helårsbedömningen är ett resultat på cirka – 14 miljoner kronor som är ett resultat av de ökade kostnader som den förändrade internhyresmodellen medför.

Måluppfyllelsen för förstabesök och behandling ligger på 95-96 procent för 90-dagarsgarantin och på 86 procent för kömiljardens 60 dagar. SkaS akutmottagningar har bästa måluppfyllelsen i form av tid till läkare och total genomloppstid inom regionen, men har ändå försämrats under mars vilket är helt kopplat till den stora ökningen av antalet akutsökande under perioden.
Antalet anställda är på motsvarande nivå som föregående månader men har minskat jämfört med föregående år med cirka fyra procent.

 

Åtgärder vid ekonomisk obalans

 
Åtgärder pågår inom samtliga åtgärdsplaner som beslutades under 2012. Uppföljningen hittills visar på genomförda kostnadsreduceringar 2012 på 56 miljoner kronor och ytterligare 50 miljoner kronor 2013. Arbetet kommer ge effekter även 2014.

*bemanningsteamet består av personal som kan täcka upp vid korttidsfrånvaro av ordinarie personal. I teamet finns erfaren personal som är van att arbeta inom olika enheter. I dagsläget finns ett fyrtiotal medarbetare i teamet.

 

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Susanne Larsson, tfn: 070-696 95 61
Vice ordförande för Skaraborgs Sjukhus: Mikael Wendt, tfn: 070-570 21 25 Sjukhusdirektör: Birgitta Molin Mellander, tfn 070-518 60 69


Läs meddelandet som PDF