Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-05-25 14:00


Skaraborgs Sjukhus inför rökfritt sjukhusområde 31 maj


Den 31 maj blir Skaraborgs Sjukhus, ett helt rökfritt område. Skaraborgs Sjukhus blir därmed det andra sjukhuset i Västra Götalandsregionen, efter Sahlgrenska Universitetssjukhuset, att erbjuda en helt rökfri miljö för patienter, medarbetare och besökare.

Beslutet innebär att rökning inte är tillåten inom områdena för Skaraborgs Sjukhus Falköping, Lidköping och Skövde. För Skaraborgs Sjukhus Mariestad* gäller en rekommendation om rökfritt sjukhusområde.

- Vi behöver ha en rökfri miljö för alla som vistas på sjukhusets områden, för att ingen ofrivilligt ska behöva utsättas för tobaksrök, säger Pia Haikka, processledare för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård och den som leder införandet av rökfritt sjukhusområde.

Stöd för avvänjning

Erbjudande om stöd för att sluta använda tobak till både patienter och medarbetare ses som en prioriterad fråga inom VGR.

Skaraborgs Sjukhus har sedan 2001 varit ett Rökfritt sjukhus. En revidering av policyn 2011 innebar en viss skärpning och begränsning av områden där rökning är tillåten, men följsamheten till rökförbudet har varit och är dålig, såväl bland personal, patienter och besökare.

Rökkurerna blir lusthus

Efter införandet den 31 maj kommer rökkurerna att saneras och göras om till lusthus, där man som patient kan sitta och prata med anhöriga, eller som anställd koppla av vid raster. Nya skyltar kommer sättas upp och våra besökare kommer att informeras om det rökfria sjukhusområdet. Alla som vistas på sjukhusets områden måste gå utanför sjukhusens tomtgränser om de vill röka.

- Erfarenhet visar att man får bättre följsamhet med rökfria områden än med rökkurer. Men vi måste också kunna erbjuda våra patienter nikotinersättningsmedel i rätta doser när de ligger inne och även erbjuda våra medarbetare rökavslutningsstöd, säger Pia Haikka.

Att göra Skaraborgs Sjukhus, som är ett hälsofrämjande sjukhus, till ett rökfritt sjukhusområde är en naturlig del av utvecklingen mot minskad rökning i samhället.

 

* Skaraborgs Sjukhus Mariestad är ett undantag då det finns tre huvudmän och olika verksamheter i sjukhuslokalerna, Skaraborgs Sjukhus kan inte ensam fatta beslut om införandet av rökfritt sjukhusområde.

 

Bild på Pia Haikka

Ange gärna: Foto: Bild och media



Kontaktperson: Pia Haikka, 0500-432620, 070-0823227


Läs meddelandet som PDF