Pressmeddelande
Från Skaraborgs Sjukhus
2015-10-29 17:25


Styrelsemöte med Skaraborgs Sjukhus

Skaraborgs Sjukhus når inte ett ekonomiskt resultat i balans


Styrelsen för Skaraborgs Sjukhus närvarade vid invigningen av gemensam mottagning för internmedicin vid Skaraborgs Sjukhus Mariestad.
–Det här är ju en mottagning bemannad av specialister och det känns som en positiv och bra start på närsjukvårdscentrum i Mariestad, sa ordförande Ulla-Britt Hagström när hon klippte bandet och förklarade mottagningen för invigd. Den gemensamma mottagningen omfattar gynekologimottagning, hudmottagning, hörselverksamhet, röntgen, ögonmottagning, öron-, näs- och halsmottagning.


Ett riktat uppdrag

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har nu tecknat vårdöverenskommelse 2016 med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus om länssjukvård. I överenskommelsen ingår käkkirurgi som ett riktat uppdrag. Skaraborgs Sjukhus gör en risk- och konsekvensanalys med anledning av att ersättningsnivån i vårdöverenskommelsen inte täcker kostnader för ingående uppdrag.
–Överenskommelsen utgår från regionfullmäktiges mål och har förberetts i positiv anda mellan politiker och tjänstemän, säger Ulla-Britt Hagström.
Skaraborgs Sjukhus kommer inte att uppfylla kravet från ledningen för Västra Götalandsregionen, att ha ett periodresultat i balans med budget 1 november 2015.

Skaraborgs Sjukhus styrelse beslutade också att anlita en extern analysresurs för det fortsatta arbetet kring prioriteringar kring ekonomi, ledning och styrning med anledning av den basrapport som nyligen lämnats över till Skaraborgs Sjukhus styrelse.

Hög kostnadsutveckling

Efter att ha tagit del av rapporten efter september, konstaterar sjukhusstyrelsen att de åtgärder som beslutats och pågår visserligen ger effekt, men hög kostnadsutveckling inom några kostnadsslag – medicinskt material, läkemedel och laboratorier - har motverkat det totala resultatet.
–Vi i styrelsen konstaterar, att det av regionfullmäktige godkända budgetunderskottet inte kan uppfyllas. Med hänsyn till bemanningssituation, patientinflöde, uppdrag och tillgänglighet behövs mera tid än de två månader som är kvar av året för att nå budget i balans, säger Ulla-Britt Hagström..
Prognosen för helårsresultatet är cirka minus 82 miljoner kronor.

Förbättrad tillgänglighet

Skaraborgs Sjukhus fortsätter att försöka rekrytera nya sjuksköterskor på olika sätt och olika platser. Nyligen genomfördes en lyckad resa till Madrid, där det skrevs en överenskommelse om provanställningar med sex sjuksköterskor från Spanien.
–Det är glädjande. Dessutom har tillgängligheten förbättrats under hösten och följer den uppgjorda planen för Skaraborgs Sjukhus, säger sjukhusdirektör Lars Johansson.
Det konstateras också att arbetstakten är fortsatt hög. Öppenvården tar emot fler antal besök tack vare förbättrad bemanning och slutenvården är i nivå med periodbudget. 

En ansträngande sommar för medarbetarna

Det var en tuff och ansträngande sommar 2015 för Skaraborgs Sjukhus medarbetare och bristen på vårdplatser innebar risker för patientsäkerheten.
–Det är medarbetare och chefer som sett till att vården ändå har hållit hög kvalité, det är de som har gjort det möjligt, säger chefläkare Marga Brisman.
Planeringen inför sommaren 2015 började redan under tidig höst ifjol. Det noggranna förarbetet visade sig också ge resultat i form av att Skaraborgs Sjukhus infriade flera uppsatta mål. Till exempel:
• Minskat behov av transporter mellan sjukhusen.
• Kortare vårdtider då patienterna färdigvårdades på en ort.
• Samling av vårdplatser och flexibel bemanning.
• Antalet flyttade semesterveckor och extra arbetade timmar har i stort sett halverats jämfört med sommaren 2014.
• Kraftigt minskade kostnader jämfört med 2014.

Framgångsrikt arbetssätt

–Vi har provat ett nytt arbetssätt inom akutmottagningen i Skövde, som har fungerat bra, säger verksamhetschef Hans Halén.
–Det sattes även in extra utbildningsinsatser inom vuxenpsykiatrin, som har gjort att sommarperioden upplevdes fungera bra, säger verksamhetschef Jane Johansson.
Till nästa år vill Skaraborgs Sjukhus naturligtvis att juni-juli-augusti ska bli ännu bättre för personal och patienter. En förutsättning för framgång är som vanligt medarbetarnas delaktighet i förarbetet.

Önskemål om tidigare semesterplanering

Därför finns önskemål om att, bland annat, ha en tidigare planering av semesterperioden inom respektive verksamhetsområde, ha fler vårdplatser bemannade från början, att ännu mer slå vakt om patientsäkerheten för att förebygga vårdskador samt att beslut om samlokaliseringar bör ske tidigt.
-Alla gör hela tiden sitt bästa, men givetvis har även vi förbättringsområden att arbeta med. Det är viktigt för oss att ständigt arbeta med arbetsmiljön och en sådan sak är att ytterligare försöka utveckla koordinationen av vårdplatser, säger Marga Brisman.

Högupplöst bild från invigningen av den gemensamma mottagningen i Mariestad.

Bildtext:

Ulla-Britt Hagström, ordförande Skaraborgs Sjukhus, klipper band och förklarar mottagningen för öppnad.

 



Kontaktperson: Ulla-Britt Hagström (FP), ordförande styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, 0705-553943
Johan Ask (S), vice ordförande, 0733-440986 Lars Johansson, sjukhusdirektör, 0700-824434


Läs meddelandet som PDF