Pressmeddelande
Från (None)
2007-06-21 14:30


från SÄS styrelsemöte den 21 juni 2007

Ökad tillgänglighet vid SÄS


Sedan årsskiftet har tillgängligheten förbättrats och 21 procent färre patienter har väntat mer än tre månader på ett första besök eller behandling. Det ekonomiska läget har emellertid försämrats. Styrelsen behandlade också avvikelserapporteringen vid sjukhuset.

Väntetider
Trots det svåra ekonomiska läget har tillgängligheten ökat under året. Sedan årsskiftet har antalet patienter som väntat mer än tre månader på ett första besök eller behandling minskat med 21 procent, från 1 563 till 1 229 stycken, detta trots en fortsatt ökning av inkommande remisser till sjukhuset. Under året har SÄS köpt vård hos externa vårdgivare för 900 av sjukhusets patienter, vilket bidragit till den ökade tillgängligheten.

Vårdproduktionen vid sjukhuset är i stort sett i nivå med motsvarande period 2006. Antalet patienter som fått vård vid sjukhuset är 634 fler vilket motsvarar en ökning med 1,2 procent. Antalet utskrivna patienter i den slutna vården har ökat med 0,8 procent. En tydlig ökning ses i öppenvården med 1 570 fler läkarbesök och 1 720 fler sjukvårdande behandlingar än motsvarande period förra året.

Besöken vid sjukhusets akutvårdscentral har ökat med 4,8 procent jämfört med samma period föregående år. Antalet patienter som skrivits in i sluten vård via akutvårdscentralen ökar också, med fler medicinpatienter som placerats på annan plats än inom medicinkliniken som följd.

Ekonomi
Sjukhusets ekonomiska situation är svår. Resultatet efter maj är minus 31,2 mkr, vilket är 19 mkr sämre än budgeterat. Regionens nya resursfördelningsmodell samt avveckling av riskdelningen mellan nämnderna medför en försämring av sjukhusets ersättningsutrymme, så också de kommande åren. Till detta kommer ökade kostnader bland annat i form av högre nivåer än budgeterat i de nya löneavtalen. Sjukhusets prognos för året är minus 32 mkr, varav 22 mkr är sanktionerat av Regionstyrelsen.

- Sjukhusledningen ser allvarligt på den ekonomiska situationen. För att långsiktigt bibehålla en ekonomi i balans och samtidigt möta ökande krav på tillgänglighet och kvalitet vill vi genom effektiviseringar och omstruktureringar skapa en sjukvårdsorganisation som bättre svarar mot de krav som ställs, säger SÄS styrelseordförande Peter Rosholm. 

Avvikelser under 2006
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är hälso- och sjukvården ålagd att ha rutiner för avvikelse- och riskhantering i syfte att förbättra patientsäkerheten.

Under 2006 har antalet rapporterade avvikelser på SÄS ökat med 34 % jämfört med 2005.
För patienterna är de största riskområdena halk- och falltillbud, informationsöverföring inom sjukhuset och mellan sjukhuset och andra vårdgivare, samt läkemedelsrelaterade avvikelser. För personalen är de största riskområdena stick/skärtillbud och hot/våldsituationer. Efter uppföljning och analys arbetar SÄS med en förbättringsplan för dessa riskområden.

- Att rapporteringsfrekvensen ökat behöver inte bero på att antalet fel begångna ökar utan snarare på en ökad villighet bland SÄS personal att rapportera avvikelser. Det beror säkert på att avvikelserapporteringen ger vinster i form av ökad säkerhet för patienter men även för personalen., menar sjukhusdirektör Ingela Tuvegran.

 





 


 



Kontaktperson: Styrelseordförande Peter Rosholm, tfn 070- 326 13 06
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-588 99 68 Tf informationschef Björn Gustafsson, tfn 070-5181165 Chefcontroller Malin Ung, tfn 033-616 47 95 (om vårdgarantin) Biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 070-202 93 14 (om avvikelserapportering)


Läs meddelandet som PDF