Pressmeddelande
Från (None)
2007-05-04 15:30


från SÄS styrelsemöte den 4 maj 2007

Patientsäkerheten i fokus


Vid dagens styrelsesammanträde vid Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) fick patientsäkerheten stort utrymme. Ett mycket systematiskt arbete redovisades för styrelsen, där även konkreta planer på att upprätta en slags ”haverikommission” presenterades. Omsorgen om den medicinska säkerheten motiverar också sjukhus-direktörens förslag till att stänga den medicinska nattakuten vid SÄS Skene under sex veckor i sommar.


Delårsrapport för första kvartalet 2007
Sjukhusets verksamhet har under årets första kvartal präglats av en kraftigt ökad tillströmning av patienter. Sökande till sjukhusets akutvårdscentral blir allt fler, vilket resulterat i fler inskrivna patienter i den somatiska vården. Vårdplatssituationen är ansträngd och antalet vårddagar genererade av patienter placerade utanför hemkliniken (sidoplacerade) har i det närmaste fördubblats under 1:a kvartalet i år jämfört med samma  period 2006.

Sjukhusets ekonomiska resultat fram till och med mars är minus 2,9 mkr. Det är 4,0 mkr sämre än budget. Sjukhuset har en något hög kostnadsnivå på flera resultatposter, där kostnaderna för bemanningsföretag är särskilt höga. Ekonomichefens bedömning är att med en bibehållen kostnadskontroll kommer årets resultat att ligga inom budgetramen. De följande åren kommer att präglas av knappa ekonomiska resurser när regionens resursfördelnings-modell får fullt genomslag.


Vårdgarantin

Den 31 mars hade 1 524 patienter väntat längre än tre månader på ett första besök eller behandling vid sjukhuset, vilket är 40 patienter färre än vid årsskiftet. Inkommande remisser har sedan vårdgarantin infördes år 2005 ökat med 13 procent, vilket tillsammans med en ökad patienttillströmning gör att sjukhuset trots en hög produktionsnivå och samt köp av tjänster från externa vårdgivare inte fullt ut klarar vårdgarantin.

Patienter med tydlig misstanke om cancer omfattas av en särskild vårdgaranti med högst två veckors väntetid för vuxna och två arbetsdagar för barn. Här lever SÄS upp till garantins krav för samtliga patienter med undantag för patienter med prostatacancer.

Inom området Opererande specialiteter är antalet väntande patienter störst. Ortoped-, kirurg-  samt öron-,  näs- och halskliniken är de kliniker där flest patienter väntar på vård och behandling. Områdeschefen Christian Rylander presenterade en utförlig handlingsplan som syftar till att kraftigt förbättra situationen. De presenterade åtgärderna syftar till att öka vård-kapaciteten och därmed patientgenomströmning. Bedömningen är att när åtgärderna är genomförda kommer vårdgarantin vid årets slut att infrias för cirka 90 % av patienterna..


Patientsäkerhetsarbete

SÄS säkerhetsarbete baseras i första hand på data från avvikelsesystemet, som i år kommer att kompletteras med ett utökat arbete med händelseanalys - en sorts haverikommission i liten skala. Därför har 12 "experter" utbildats i analysarbete under våren. Sjukhuset kommer att göra så kallade händelseanalyser vid alla Lex Maria-anmälningar. Sådana analyser kommer också att göras vid övriga riskhändelser som bör utredas även när konsekvenserna inte varit så allvarliga att de föranlett anmälan enligt Lex Maria.

I säkerhetsarbetet vill SÄS fokusera på system och organisation snarare än på enskilda personer. Utgångspunkten är att utforma systemen så att misstag undviks eller korrigeras innan någon skada uppstår. Det är centralt med ett allmänt säkerhetsmedvetande och att riskhändelser rapporteras utan att enskilda medarbetare riskerar att få kritik.

År 2005 var första året som det nya avvikelsehanteringssystemet var i bruk på SÄS. Anmälningar enligt Lex Maria har från fyra fall det året ökat till 15 fall år 2006. Sju av dessa rör självmord som anmäls på grund av en ändring i Lex Maria-författningen år 2006.


Sommarplanering vid SÄS, Skene

Områdeschef Ralph Harlid redovisade ett förslag till sommarstängning av nattakuten i Skene under sex veckor. Förslaget som kommer från klinikledningen motiveras av svårigheter att upprätthålla den medicinska säkerheten under sommaren. Rekryteringsläget är besvärligt och det är inte heller möjligt för verksamheterna i Borås att avstå resurser till Skene under denna tid.
 
Det är förhållandevis få patienter som berörs av förslaget. I genomsnitt söker knappt två patienter akutvård nattetid varav en blir inlagd. Dessa kommer under den aktuella tiden istället att hänvisas till SÄS, Borås.


Processorganisation

Styrelsen ställde sig enhälligt bakom det förslag till processtyrd organisation som sjukhusdirektör Ingela Tuvegran presenterade.






 

 

 



Kontaktperson: Styrelseordförande Peter Rosholm, tfn 070- 326 13 06
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-588 99 68 Tf informationschef Björn Gustafsson, tfn 070-5181165 Chefcontroller Malin Ung, tfn 033-616 47 95 (om vårdgarantin) Biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 070-202 93 14 (om patientsäkerhet)


Läs meddelandet som PDF