Nu har Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) använt behandlingsmetoden trombolys vid stroke, orsakad av blodpropp, i mer än ett år. Metoden har visat sig effektiv och sparat mycket mänskligt lidande. Under ett år har 14 patienter vid SÄS tack vare metoden blivit helt eller delvis besvärsfria och kunnat behålla sin livskvalitet.
Stroke är en allvarlig sjukdom och den vanligaste orsaken till handikapp i vuxen ålder - en folksjukdom. Många får leva vidare efter insjuknandet med förlamning av ena kroppshalvan och förlorad tal- eller språkförmåga. Om stroke orsakas av blodpropp kan man i vissa fall använda trombolys för att lösa upp proppen.
Efter utbildningsinsatser till berörd personal och information till allmänheten startade projektet Rädda hjärnan för mer än ett år sedan vid SÄS. Ambulansen prioriterar misstänkt stroke eftersom tiden från insjuknandet till behandling får vara max tre timmar.
SÄS Borås har en tidsåtgång från larm till att patienten får behandlingen i genomsnitt på 90 minuter och SÄS Skene 97 minuter. Detta kan jämföras med hela Sverige som har en genomsnittlig tidsåtgång på 140 minuter.
I Borås har under ett år elva patienter blivit trombolyserade och vid SÄS Skene tre.
Antalet döda i denna patientgrupp är noll vid SÄS jämfört med 15 procent för hela Sverige.
– Resultaten visar att vi på SÄS håller hög nivå såväl nationellt som internationellt i tillämpandet av behandlingen. Vi har kunnat minska mänskligt lidande och sparat resurser, då vården av strokepatienter är i ett längre perspektiv den enskilda sjukdom som kostar mest. Uppföljningen visar att vi kan rädda fler människor till ett normalt liv, om de bara söker vård i tid vid strokesymtom, säger neurologläkare Anders Larsson, SÄS.
Som en extra bonus har samtliga strokepatienter fått ett bättre omhändertagande inom SÄS upptagningsområde, då tidsaspekten är viktig för patientgruppen som helhet.