Södra Älvsborgs Sjukhus har lämnat två anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. De båda händelserna har varit föremål för noggranna genomgångar vid kliniken för att händelserna inte ska upprepas. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.
Det ena ärendet rör en svårt sjuk äldre man som bland annat behandlades för vätska i vänster lungsäck. I samband med ett försök att avlägsna denna vätska uppkom en skada i mjälten som resulterade i en allvarlig blödning. Mannen avled några dagar senare. Händelsen har utretts internt på den aktuella kliniken. Utredningen har resulterat i förändrade rutiner i samband med denna typ av behandling.
Det andra ärendet rör en kvinna som vårdats på psykiatrisk klinik på grund av depression. Efter vård på sjukhuset hade kvinnan uppföljning i öppenvård. En vecka efter senaste läkarbesöket tog kvinnan sitt liv. Händelsen har blivit föremål för en intern utredning som inte visat några brister i vården. Anmälan görs på grund av sjukhusets skyldighet att anmäla alla självmord som inträffar inom 4 veckor efter kontakt med sjukvården.
Varför anmälan enligt Lex Maria?
Biträdande chefläkare anmäler de båda händelserna till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada eller sjukdom. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt och därmed minska risken för upprepning. Ett annat syfte är att patienten och/eller dennas närstående ska får klarhet i vad som har hänt och varför vårdskadan uppkommit.
Vården har under 2006 dessutom fått ett ökat krav att rapportera självmord enligt Lex Maria. Det innebär att anmälan måste göras om patient begår självmord inom fyra veckor efter kontakt med vården, i de fall självmordet kommer vården till kännedom.