Pressmeddelande
Från (None)
2006-09-15 15:00


SÄS arbetar med att förbättra för AT-läkare


SÄS måste tyvärr konstatera att vi har fått den sämsta placeringen i ”AT-rankningen” i Sverige 2006. Vi ser allvarligt på resultatet och håller på att genomföra en utarbetad modell, med många åtgärder, för att förbättra AT-rollen på SÄS.

– Det är helt oacceptabelt att vi är sämst i landet två år i rad. Vi har ett mycket ambitiöst utbildningsprogram som vi kommer att sjösätta men vi har inte kunnat förankra det överallt i organisationen. Vi kommer dock att göra betydande satsningar under kommande år, säger sjukhusdirektör Ingela Tuvegran.

SÄS utbildningsprogram grundar sig bland annat på en inventering av AT-läkarnas behov och är byggd på framtagna kvalitetskriterier på SÄS utifrån Socialstyrelsens krav. Varje delmoment i utbildningen kommer att utvärderas och kvalitetssäkras.

Att vara AT-läkare är att ha en utbildningstjänst med kliniskt arbete. Vår modell innehåller till exempel kliniskt arbete på max 80 procent, därutöver utbildningsinsatser och grupphandledning. Introduktionen vid varje nytt delmoment kommer också att förbättras. Det pågår även handledarutbildningar för läkare.
– Varje ny grupp med AT-läkare som kommer till SÄS kommer att en chef, som är chef under hela utbildningstiden oavsett placering, säger utvecklingschef Marianne Segenstedt.
Tidigare har chefen på respektive arbetsplats även varit chef för AT-läkaren, som kan ha många olika placeringar under sin utbildning. Nu kommer AT-läkaren att ha en enda chef att vända sig till för exempelvis mål- och utvecklingssamtal, rapportering och lönesamtal. De AT-läkare som kommer i november får en egen AT-chef.

– Ett annat område vi ihärdigt fortsätter att arbeta med är att försöka förändra vårt synsätt på AT-läkare, vi måste inse att det är en utbildningstjänst. De ska ha tillgång till handledning hela tiden och utrymme måste finnas för utbildning, säger utvecklingschef Marianne Segenstedt.


För ytterligare information, kontakta
Utvecklingschef Marianne Segenstedt,
tfn 033-616 13 57 eller mobil 070-375 13 57



Kontaktperson: Utvecklingschef Marianne Segenstedt, tfn 033-616 13 57 eller mobil 070-375 13 57


Läs meddelandet som PDF