Pressmeddelande
Från (None)
2006-10-23 17:00


SÄS kommenterar inslag i SVT om höftprotesoperationer


Med anledning av inslaget om höftledsoperationer i SVT:s Aktuellt lördagen den 21 oktober vill Södra Älvsborgs sjukhus SÄS ge en kommentar. I reportaget togs omoperationer efter höftprotesoperationer upp. Ortopedkliniken vid SÄS har uppmärksammat problemet och vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med det.

Svenska höftprotesregistret har i rapporten för 2005 för första gången samlat information om komplikationer som uppträder inom två år. Resultaten visar att ortopedkliniken vid SÄS har högre andel luxationer (urledvridningar) än riksgenomsnittet. För andra komplikationstyper (infektion, lossning) ligger Borås på samma nivå som landet i övrigt.

Utifrån rapporten har ortopedkliniken analyserat problemet. För den stora gruppen patienter som får höftprotes är orsaken artrossjukdom och där är andelen luxationer liten och i storleksordningen en på 150-200 opererade patienter. Denna siffra står sig väl i jämförelse med riket i övrigt. Problemen finns i den patientgrupp som får höftprotes på grund av fraktur. I den gruppen finns erfarenhetsmässigt större risk för komplikation. Andelen patienter som opereras efter fraktur har vid ortopedkliniken vid SÄS under den aktuella tidsperioden fördubblats. Detta har slagit igenom i form av ett ökat antal luxationer.

Orsaken till den högre frekvensen komplikationer har analyserats vid ortopedkliniken vid SÄS som planerar att använda en annan typ av protesmaterial.

-En stor del av värdet med nationella kvalitetsregister ligger i att man på detta sätt tidigt kan identifiera problem som för det enskilda sjukhuset inte finns möjligheter att upptäcka, säger Christer Wettervik, chefläkare vid SÄS.

I det TV-inslag som berörde problemet med luxation efter höftprotesoperation uttrycktes oro för att ökade produktionskrav inneburit att patienter opererats av oerfarna doktorer utan handledning. Bland de patienter som varit aktuella med luxation efter operation i Borås finns inte någon sådan trend.


 



Kontaktperson: Christer Wettervik, chefläkare SÄS, tfn: 070-634 52 20
Per-Erik Johanson, medicinskt ledningsansvarig vid ortopedkliniken SÄS, tfn 033-616 24 36


Läs meddelandet som PDF