Pressmeddelande
Från (None)
2006-06-22 15:00


SÄS planerar satsningar på sjukhuset i Skene


Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) har en stabil ekonomi och den ekonomiska prognosen för 2006 är bättre än budgeterat. Det framkom vid sjukhusets styrelsesammanträde idag, där också en plan för omfattande satsningar på SÄS Skene presenterades.

SÄS biträdande chefläkare Cles-Håkan Björklund fick i början av året i uppdrag att utreda utvecklingsmöjligheterna för SÄS Skene – hur skulle framtida vård kunna se ut där för att bäst uppfylla patienternas behov? Utredningen är nu klar och presenterades för SÄS styrelse.

Arbetet har inletts med en inventering av verksamheten i Skene som ställts mot förväntad utveckling av vårdbehov och behandlingsmetoder. Verksamheten i Skene förslås även i framtiden fylla två funktioner i SÄS samlade utbud nämligen:

  1. Att vara en lättillgänglig utbudspunkt för vård av vanliga sjukdomar hos befolkningen i främst Marks och Svenljunga kommuner.
  2. Att vara en utbudspunkt för hela SÄS beställning av planerad, specialiserad vård som inte kräver det stora sjukhusets resurser i form av t.ex. intensivvård. Exempel på detta är gallkirurgi, bråckkirurgi, knä- och höftledsortopedi och dialysverksamhet.

I utredningen finns också förslag på genomgripande renoveringar av bland annat vårdavdelningar för att kunna möta framtidens krav på hög medicinsk säkerhet och kostnadseffektiv verksamhet. Centrala delar av sjukhuset har inte renoverats sedan i början av sextiotalet. Förslaget innebär investeringar i storleksordningen 80-90 mkr.

-Förslaget innebär att vi satsar på en stabil verksamhet i Skene. Vi höjer standarden, vi ger förutsättningar att utföra en modern vård. Miljön är viktig, vi ska erbjuda en god vårdmiljö och en god arbetsmiljö, precis som i den framtida vårdbyggnad kallad Tehuset vid SÄS Borås, säger biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund.

Framtidens sjukvård ska bedrivas genom patientnärmre vård, platsteam nära patientens vårdrum. Patienterna ska vårdas i enkelrum som ger en ökad integritet. Enkelrummen kommer att innebära att patienten i större utsträckning får sin vård och behandling inne på vårdrummet och behovet att flytta runt patienter kommer att avsevärt minska. Patienten kommer att ges större möjlighet att ostört ta emot besök och ha anhöriga som övernattar.

Enkelrummen kommer även att minska de vårdrelaterade infektionerna. Såväl i Borås som i Skene kommer vårdenheterna att bestå av 21 enkelrum med tre överbeläggningsplatser. Enligt förslaget ska tre vårdavdelningar finnas vid Skene.

- Förslaget innebär en långsiktig satsning på Skene med en fortsatt utvecklad närsjukvård. De föreslagna satsningarna är till gagn för patienterna i Skeneområdet och helt nödvändiga för att kunna erbjuda framtidens vård där. Det är också en garant för att vi satsar långsiktigt på SÄS Skene tvärtemot den hotbild om nedmontering av sjukhuset som ibland dyker upp i olika sammanhang, menar styrelsens ordförande Phia Andersson.

Ekonomi och produktion

Prognosen för det ekonomiska resultatet år 2006 är minus 20 mkr, vilket är 6,5 mkr bättre än budget. Regionstyrelsen har gett sjukhuset tillstånd att för 2006 använda 26,5 mkr av eget kapital för särskilda satsningar. Satsningarna gäller 15 mkr på digitalisering och 11,5 mkr för akutläkarfunktionen vid AVC. 

Sjukhuset kommer inför 2007 att få sämre ekonomiska förutsättningar. Detta beror på att sjukhusets beställare, Hälso- och sjukvårdsnämnderna Sjuhärad och MittenÄlvsborg, kommer att få mindre medel än andra nämnder i regionen på grund av VGRs resursomfördelningsmodell och riskdelning. För SÄS innebär det att sjukhuset får omkring 50 mkr lägre ersättning än den kostnadsökning som beräknas mellan åren, vilket gör att SÄS måste reducera sina kostnader med motsvarande belopp.
Antalet väntande till sjukhuset minskar inte längre. Problem kvarstår inom kirurgi, urologi, ortopedi och öron-näs och hals. Inom ortopedin finns en regional handlingsplan för att senast 2007 klara vårdgarantierna, vilket ökar sjukhusets möjligheter att säkra tillgängligheten där. Väl medvetna om kvarstående problem lägger klinikerna stor kraft vid åtgärder för att klara vårdgarantierna, ser över sin planering av mottagning och behandling och överför patienter till andra vårdgivare inom och utom regionen.
 
Antal patienter som väntat mer än tre månader till besök är 1 176 och till behandling 497. Motsvarande siffror för ett år sedan var 4 247 och 1 341.



Kontaktperson: SÄS biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 070-202 93 14
SÄS styrelseordförande Phia Andersson (s), tfn 073-360 92 86 SÄS vice styrelseordförande Erik Arnell (m), tfn 070-826 11 55 Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-588 99 68


Läs meddelandet som PDF