Pressmeddelande
Från (None)
2006-12-19 08:00


Från SÄS styrelsemöte den 18 december 2006

SÄS-satsning på Skene


Vid gårdagens styrelsemöte på Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) godkändes de satsningar som planeras på sjukhuset i Skene för att möta dagens och morgondagens vårdkrav. Vidare konstaterades att sjukhuset har en ekonomi i balans och en fortsatt hög produktion.

Satsning på SÄS Skene
Styrelsen beslöt dels att fastställa de verksamheter som skall vara lokaliserade till SÄS, Skene, dels ta första steget i en rejäl upprustning av lokalstandarden där investeringskostnaden är beräknad till 100 mkr.

Beslutet om verksamhetsinnehåll följde i allt väsentligt ett utredningsförslag som presenterades i somras och planerna för SÄS Skene ligger fortfarande i linje med strukturutredningens förslag från 2004. På en punkt föreslås nu en ändring och det gäller den nuvarande enheten för behandling av patienter med ätstörningar (OPUS). Det är en verksamhet som ligger på regionnivå och utan egentlig koppling till närsjukhusbegreppet. Detta bekräftas också av att 80 % av patienterna har sin hemvist utanför närområdet.

Lokalerna uppfördes i början av 1960-talet och lever inte upp till dagens krav på vård- och arbetsmiljö. Hygienaspekterna är idag inte beaktade på ett bra sätt. De ombyggda lokalerna skall ge patienterna en bättre vårdmiljö, understödja samverkan mellan sjukhus och primärvård bättre än vad som idag är fallet samt medge en effektivare vårdorganisation.

Ombyggnaden ska bland annat resultera i tre vårdavdelningar där varje avdelning har 21 vårdplatser samt möjlighet till tre överbeläggningsplatser. På så sätt finns förutsättningar för en optimal vårdorganisation där besparingarna i driften i det närmaste kommer att balansera hyresökningen som följer av ombyggnaden.

Kortare väntetider till behandling
Sjukhusets fortsatt höga produktion gör att väntetiderna till behandling minskat kraftigt under 2006. Antalet patienter som väntat över tre månader på ett första besök har däremot inte fortsatt att sjunka under 2006. Ett markant ökat remissinflöde till sjukhuset är en del av förklaringen till att väntetiderna till ett första besök inte har sjunkit nämnvärt det senaste året.

Den siste november i år november fanns 1 448 patienter som väntat längre än tre månader på besök eller behandling. Av dessa väntar:

  • 1 207 patienter till ett första besök, vilket är på samma nivå som för ett år sedan.
  • 241 patienter till behandling, vilket är en klar förbättring jämfört med ett år sedan då siffran var 1 043. En sänkning med 77 procent.

– Sjukhuset har för 2007 fått en ökad beställning för att klara vårdgarantin. Tillsammans med egna effektiviseringar som att utnyttja operationsutrymmet på ett bättre sätt hoppas vi kunna förbättra tillgängligheten till en acceptabel nivå under 2007, menar SÄS styrelseordförande Phia Andersson.

Den ekonomiska prognosen för 2006 är sämre än tidigare rapporter
Prognosen för helåret 2006 har försämrats jämfört med tidigare prognoser och visar nu på ett nollresultat vid årsskiftet. Det är fortfarande ändå 26,5 mkr bättre än budget.

– Ett minskat ekonomiskt utrymme 2007 på grund av regionens nya resursfördelningsmodell och vårt relativt sett sämre ekonomiska resultat för innevarande år kommer att innebära ökade krav på hushållning av resurserna under 2007. Men jag tycker att vi står väl rustade i och med vår fortsatt höga produktion och kostnadskontroll, säger SÄS sjukhusdirektör Ingela Tuvegran. 

Avtackning
Den nuvarande styrelsens mandatperiod löper ut vid kommande årsskifte varvid totalt sju av de nuvarande styrelseledamöterna ersätts av nya ledamöter. Bland dem som nu slutar märks bland annat styrelsens ordförande, Phia Andersson samt vice ordföranden Erik Arnell.

Ingela Tuvegran uttryckte sin stora uppskattning för det stora stöd styrelsen varit under de gångna åren och alldeles särskilt vände hon sig då till Phia Andersson och Erik Arnell.

Phia Andersson tackade styrelsen för ett mycket gott samarbete under mandatperioden som kännetecknades av ett stort ansvarstagande för patienter och sjukhus medan de politiska särskiljande frågorna i stort sett lyst med sin frånvaro. Phia Andersson tackade också sjukhusledningen och nämnde speciellt Ingela Tuvegran som ett föredöme i ledarskap.

 



 

 



Kontaktperson: SÄS styrelseordförande Phia Andersson (s), tfn: 0733-60 92 86
SÄS vice styrelseordförande Erik Arnell (m), tfn: 0708-26 11 55 Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn: 0705-88 99 68 Biträdande sjukhusdirektör Bo Rosendahl, tfn: 0703 -36 12 94


Läs meddelandet som PDF