Pressmeddelande
Från (None)
2006-10-26 15:30


Från SÄS styrelsemöte den 26 oktober 2006

SÄS verksamhet 2007


Ägaren fullföljer resursomfördelningen till Göteborgsområdets fördel och därigenom blir beställarnas ersättning för sjukhusets kostnadsökning mycket liten, 0,6 procent. Samtidigt erhåller sjukhuset resurser för att förbättra tillgängligheten. I den interna budgeten satsar SÄS på nya psykiatriska verksamheter.

 

Sjukhusets överenskommelse med beställarna 2007
Styrelsen godkände förslaget till överenskommelse 2007 mellan SÄS och beställarna, d.v.s.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna i Sjuhärad och MittenÄlvsborg. Överenskommelsen bygger på att ägaren fullföljer resursomfördelningen till Göteborgsområdets fördel. Detta innebär att sjukhusets beställare får betydligt mindre resurser till sitt förfogande att beställa sjukvård för. Däremot innebär beställningen ökade resurser för att tillgängligheten ska kunna förbättras och för att sjukhuset ska kunna erbjuda vård i enlighet med den nationella vårdgarantin.

Sammantaget innebär beställningen att uppräkningen som kompensation för sjukhusets kostnadsökningar är mycket liten, 0,6 procent. Därutöver tillförs sjukhuset:
- 21,0 mkr för att förbättra tillgängligheten och klara vårdgaranti 
- 13,1 mkr för ökad ortopediverksamhet för att förbättra tillgängligheten
- 4,95 mkr för utjämning av oskäliga löneskillnader
- 0,8 mkr för hörselscreening av nyfödda.

Sjukhusets verksamhetsplan och budget 2007
Tillgängligheten är central i sjukhusets verksamhetsplan och budget 2007. Sjukhuset har som tydligt mål att 2007 leva upp till den nationella vårdgarantin. Med den regionala satsningen på tillgänglighet räknar sjukhuset med att klara detta mål.

För att under 2007 klara omställningar, utvecklingsarbeten och andra engångskostnader planerar sjukhuset att utnyttja det egna kapitalet (22 mkr) som i den senaste balansräkningen uppgick till 107 mkr.

- Tack vare ett mycket stort ansvarstagande på alla nivåer som har möjliggjort flera år av ekonomiskt överskott har vi ett eget kapital som ger oss handlingsutrymme. Vi kan inte använda det egna kapitalet till löpande driftskostnader, men vi kan använda det för särskilda satsningar och utveckling av vårt sjukhus, säger sjukhusdirektör Ingela Tuvegran.

Från beställarna tillförs inte några nya resurser eller uppdrag till sjukhusets psykiatriska verksamhet. Sjukhuset vill säkra den psykiatriska verksamheten genom att ge området full kompensation för kostnadsökningar, vilket inte är möjligt till övriga områden inom sjukhuset. I enlighet med regionfullmäktiges prioriterade mål satsar SÄS ytterligare på psykiatrin. Inom barn- och ungdomspsykiatrin planeras att öka utbudet av dialektisk beteendeterapi med två utbudspunkter. Startkostnaden för detta år 2007 beräknas att bli 0,3 mkr. Inom vuxenpsykiatrin planerar sjukhuset att etablera en utbildningsvårdavdelning. Startkostnaderna för en sådan under 2007 uppskattas till 3 mkr. För dessa båda verksamheters kostnad år 2007 planerar sjukhuset att nyttja det egna kapitalet.

-Det känns mycket bra att vi med dessa förutsättningar kunna stärka den psykiatriska verksamheten, säger styrelsens ordförande Phia Andersson.





 

 

 



Kontaktperson: SÄS styrelseordförande Phia Andersson (s), tfn 0733-60 92 86
SÄS vice styrelseordförande Erik Arnell (m), tfn 0708-26 11 55 Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 0705-88 99 68 Biträdande sjukhusdirektör Bo Rosendahl, tfn 070-336 12 94


Läs meddelandet som PDF