Pressmeddelande
Från (None)
2007-10-30 16:00


Beslut av Styrelsen: Överenskommelse med beställarnämnderna, verksamhetsplan för 2008 med satsning på psykiatrisk utbildningsvårdavdelning och könsbytesmottagning.

Sjukhusstyrelsens möte 2007-10-30


Vid styrelsemötet godkändes 2008 års överenskommelse med Hälso- och sjukvårdsnämnderna för Sjuhärad och MittenÄlvsborg samt sjukhusets verksamhetsplan och budget.

Viktiga punkter i överenskommelsen med nämnderna är:

  • Att fortsätta satsningen på den nära sjukvården som syftar till att nå en väl fungerande samordning kring patienten
  • Att sjukhuset har ett fullt ansvar för vårdgarantin
  • Att införandet av ledningssystem för god kvalitet och patientsäkerhet genomförs enligt beslut från regionstyrelsen

I sjukhusets verksamhetsplan lyfts några särskilda satsningar fram. Inom området Psykiatriska specialiteter kommer att inrättas en psykiatrisk utbildningsvårdavdelning, PUVA. Därmed förbättras ytterligare områdets möjligheter att bidra till utbildningsinsatser. Vidare öppnas en könsbytesmottagning inom området. Denna är planerad att arbeta regionövergripande. I överenskommelsen åtar sig sjukhuset att återkomma med en rapport om tillgänglighet och bemötande vid Akutvårdscentralen senast 31 maj.

 Sjukhusets intäkter minskar som en följd av Västra Götalandsregionens resursomfördelning med c:a 100 mkr t.o.m. 2010.Sjukhuset åtar sig att under 2008 genomföra åtgärdsplan för att behålla en ekonomi i balans.

Styrelsen har tidigare skrivit till Regionstyrelsen med anledning av att den planererade om- och tillbyggnaden vid SÄS, Skene inte är medtagen i förslag till investeringsplan 2008 – 20010. Med skrivelsen ville styrelsen understryka vikten av att investeringen genomförs på avsett sätt. Skrivelsen hade ännu inte besvarats. 

Vid styrelsemötet lämnades en rapport om verksamheten vid Akutvårdcentralen i Borås. Sedan 2004 har väntetiderna i genomsnitt minskat med 60 minuter trots att antalet patienter successivt ökar. Under 2006 besöktes AVC av drygt 50 000 patienter. Alla patienter grupperas utifrån hur brådskande de behöver tas om hand. Samtliga patienter som förs till de två högsta grupperna behandlas inom den bestämda tidsramen, dvs de får träffa läkare omgående respektive inom 10 min. De patienter för vilka mycket långa dröjsmål har rapporterats är som regel de som bedömts vara minst brådskande. För mycket gamla eller mycket unga patienter tillämpas särskilda regler för att minimera väntan. Vidare redogjordes för hur synpunkter och klagomål tas emot och handläggs.

I övrigt vid styrelsemötet:
· Beslut om delegationsordning och instruktion för sjukhusdirektören
· Ekonomirapport
· Sammanträdestider 2008



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Peter Rosholm, tfn 070-326 13 06
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn 070-588 99 68 Informationschef Björn Gustafsson tfn 070-518 11 65 betr AVC även verksamhetschef Eva Torvinger, 033 6161000


Läs meddelandet som PDF