Pressmeddelande
Från (None)
2007-09-27 16:10


Sjukhusstyrelsens möte 27 september, 2007


   

 

Ekonomin stod i förgrunden vid dagens möte med sjukhusstyrelsen. Utöver behandling av delårsrapport samt anpassningsåtgärder till följd av att regionens modell för resursfördelning innebär minskade intäkter, beslöt styrelsen skriva till Regionstyrelsen om den planerade ombyggnaden i Skene.

Av delårsrapporten framgick att prognosen pekar på ett årsresultat på minus 42 mkr. Det finns flera bakomliggande orsaker:

  • 22 mkr förklaras av att sjukhuset har tillstånd att nyttja eget kapital för satsningar inom bl.a. IT-området
  • Personalkostnaderna är högre än budgeterat
  • Kostnader i samband med vårdgarantin och ökningen av antalet inkommande remisser till sjukhuset.

Antalet patienter som vårdats på sjukhuset har ökat något. Öppenvårdsproduktionen är fortsatt hög med mer än 3050 fler läkarbesök och 3950 fler sjukvårdande behandlingar än i fjol vid motsvarande tid. Samtidigt har fler än 1100 patienter remitterats för vård till andra vårdgivare. Trots detta hade drygt 2200 patienter vid mätning sista augusti fått vänta längre tre månader på första besök. Detta är dock en viss förbättring jämfört med läget i fjol.

Sjukhusets intäkter väntas minska med upp till 100 mkr fram till 2010. För att i tid möta denna utveckling planeras nu åtgärder inom flera områden. Utgångspunkten är att vårdproduktionen skall bibehållas men till en lägre kostnad. Vårdgarantin skall infrias. Arbetet är nu i en uppstartsfas men åtgärderna kommer att beröra

  • Organisation och staber
  • Inläggningskriterier
  • Reduktion av medelvårdtider
  • Markant satsning på att minska förekomsten av vårdrelaterade infektioner
  • Med en ändrad arbetsorganisation åstadkomma en samordnad bemanning

Sjukhusstyrelsen har redan tidigare begärt tillstånd av Regionstyrelsen till en omfattande om- och tillbyggnad vid SÄS, Skene. I den investeringsplan som ekonomiutskottet nu lämnar till Regionstyrelsen har projektet hamnat utanför planen. Projektet är mycket välmotiverat, såväl av vårdmässiga som av driftmässiga skäl. Sjukhusstyrelsen beslöt därför att hos Regionstyrelsen begära att projektet skall läggas in i kommande investeringsplan. Styrelsen stöds i detta av Hälso- och sjukvårdsnämnd 8 samt av Primärvården i Södra Älvsborg.



Kontaktperson: Styrelsens ordförande Peter Rosholm, tel 070-3261306
Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tel 070-5889968 Informationschef Björn Gustafsson tel 070-5181165


Läs meddelandet som PDF