Pressmeddelande
Från (None)
2007-01-25 12:30


Södra Älvsborgs Sjukhus anmäler idag tre patientärenden


Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, lämnar idag tre anmälningar till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Händelserna har varit föremål för noggranna genomgångar vid aktuell klinik. Lex Maria-anmälningar görs för att öka patientsäkerheten och sprida kunskap nationellt.

Händelserna berör tre fall av självmord som inträffat under hösten 2006. I samtliga fall har det gjorts en bedömning av självmordsrisken. Självmordsrisken har bedömts vara låg och fortsatta vårdkontakter inom primärvården har planerats.

Den interna utredningen har inte i något av fallen kunnat påvisa brister i rutiner som direkt orsakat den tragiska utgången.

Inom SÄS psykiatriska verksamhet kommer nu att prova ett system för fortsatta vårdkontakter där patienten i samband med avslutat vårdtillfälle alltid får besked om tid och plats för nästa kontakt. Detta för att öka säkerheten vid byte av vårdform.


Varför anmälan enligt Lex Maria?
Sjukhuset anmäler händelserna till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är vårdgivarens skyldighet att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med hälso- och sjukvård tagit sitt liv. Lex Maria-anmälningar görs för att stärka patientsäkerheten, en objektiv utredning av händelser görs och det ger möjlighet att sprida erfarenheterna nationellt.

 

För ytterligare information kontakta
Biträdande chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 070-202 93 14

 

 



Kontaktperson: Chefläkare Claes-Håkan Björklund, tfn 070-202 93 14


Läs meddelandet som PDF