Pressmeddelande
Från (None)
2006-05-31 10:30


från SÄS extra styrelsemöte den 31 maj 2006

Tehuset - ny byggnad för framtidens sjukvård


Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) programarbete för en ny vårdbyggnad är nu klart. Vårdbyggnaden kommer att utgå från den nya tidens vårdideologi. Vid ett extrainsatt möte idag beslutade SÄS styrelse att göra en hemställan till Regionstyrelsen om att bevilja en ny vårdbyggnad.

SÄS Borås är trångbott och lokalerna är inte ändamålsenliga. De nuvarande byggnaderna som är från 1930-talet har tekniska begränsningar som kräver stora ingrepp och ett effektivt underhåll är inte möjligt. Därför planeras en ny vårdbyggnad, Tehuset, för framtidens sjukvård.

Den nya vårdbyggnaden utgår från vårdideologiska tankar, där ledorden är sjukhusets värdegrund – patientfokus, professionalitet och helhetssyn.

Genom den nya vårdbyggnaden kommer sjukhuset att kunna effektivisera vården utifrån patienternas behov. Inte minst är logistiken central. Skilda transportvägar för patienter och besökande med så korta patienttransporter som möjligt. Huset kommer att ge nära samband och goda kommunikationer.

Framtidens sjukvård ska bedrivas genom patientnärmre vård i platsteam nära patientens vårdrum. Patienterna ska vårdas i enkelrum som ger en ökad integritet. Enkelrummen kommer att innebära att patienten i större utsträckning får sin vård och behandling inne på vårdrummet och behovet att flytta runt patienter kommer att avsevärt minska. Patienten kommer att ges större möjlighet att ostört ta emot besök och ha anhöriga som övernattar. Enkelrummen kommer också att minska de vårdrelaterade infektionerna.

Vid planeringen av Tehuset är miljöaspekten viktig – god vårdmiljö, god arbetsmiljö och ett energisnålt hus.

Tehuset är i åtta plan och omfattar omkring 19 000 m2. I huset kommer det att finnas 126 enkelrum, med hygienrum. Den nya sjukhusbyggnaden är kostnadsberäknad till 400 mkr.

– God sjukvård och omvårdnad där patientens väl och upplevelse sätts i centrum kräver ändamålsenliga lokaler. Inte minst värnas patientens integritet när vi får möjlighet att erbjuda enskilda rum. I nuvarande byggnader kan vi inte leva upp till vare sig morgondagens medicinska krav eller patientkrav, därför är en ny sjukhusbyggnad helt nödvändigt för oss, säger Phia Andersson, styrelseordförande på SÄS.

 



Kontaktperson: SÄS styrelseordförande Phia Andersson (s), tfn: 0733-60 92 86
SÄS vice styrelseordförande Erik Arnell (m), tfn: 0708-26 11 55 Sjukhusdirektör Ingela Tuvegran, tfn: 0705-88 99 68


Läs meddelandet som PDF