Pressmeddelande
Från (None)
2010-07-12 07:07


Rekordlångt arbetsliv på SÄS

Medarbetare firar otroliga femtio arbetsår!


Lars-Göran Nilsson hade tänkt jobba lite extra på sommarlovet mellan åttan och nian men trivdes så bra på Södra Älvsborgs Sjukhus att han stannade kvar i 50 år!

Lars-Göran Nilsson– Jag har aldrig känt något behov av att söka mig någon annanstans. Jag har trivts så bra på SÄS, säger Lars-Göran Nilsson.

De senaste åren har Lars-Göran Nilsson arbetat på bokningsbyrån i Borås, bland annat som assistent i huvudentréns informationsdisk och som konferensvärd på sjukhuset. Men han började karriären redan på sommarlovet 1960. Han var då bara fjorton och ett halvt år gammal. Han hade precis avslutat åttonde klass och ville gärna skaffa sig ett sommarjobb. Det var hans mamma som föreslog att de skulle höra efter på SÄS.

– De tog emot mig som sommarpraktikant på bandageverkstan på Solhem, den avdelning som idag heter ortopedteknik. Men jag fick inte någon lön, jag fick betalt i matkuponger istället så att jag kunde äta lunch, berättar han.
 
Efter sommaren fick han erbjudande om en lärlingsplats på skosektionen. På den tiden var nionde klass fortfarande frivillig och han beslutade sig för att välja den fem år långa lärlingsutbildningen till ortopedskotekniker på SÄS istället.

– Det var ett riktigt hantverksyrke på den tiden. Vi tillverkade specialanpassade ortopediska skor från grunden. Allting gjordes för hand, från gipsavgjutning till färdigsydd sko, förklarar Lars-Göran Nilsson.

Allt eftersom materialet i skorna förändrades och övergick från naturmaterial till att innehålla allt mer plaster krävdes det också starkare limmer, sk. superlim, för att få delarna att fästa. Detta ledde till att han fick besvär med luftvägarna och fick söka sig ett annat arbete. Det var orsaken till att han började arbeta på bokningsbyrån, efter att ha arbetat i drygt fyrtio år som ortopedskotekniker. De sista åren i sin långa karriär på SÄS har han arbetat på sjukhusets bokningsbyrå.

– Det roligaste i mitt arbete har varit när jag känt att jag lyckats. När mitt arbete gjorde skillnad och patienten blev nöjd. Uppskattningen från patienten blev en sporre och drivkraft i arbetet, avslutar Lars-Göran Nilsson.

Onsdagen den 14 juli arbetar Lars-Göran Nilsson sin sista dag på sjukhuset, sedan börjar en lång och välförtjänt semester som till hösten övergår till pension.



Kontaktperson: Lars-Göran Nilsson 033-616 50 99 eller 0705-24 71 68


Läs meddelandet som PDF