Under en vecka, med start den 5 september, pågår en konferens på SÄS som är en del av ett EU-projekt med målet att förbättra tvångsvården för patienter inom psykiatrin.
Projektet ingår i EU:s verksamhet för livslångtlärande, ”Leonardo”. Det är ett samarbete mellan SÄS och sjukhus i Frankrike, Belgien, Nederländerna samt Tjeckien. Målet är att ta fram rekommendationer för hur man inom EU ska arbeta med tvångsvård. Detta ska uppnås genom att projektgruppen besöker de olika sjukhusen och studerar hur man arbetar med tvångsåtgärder inom psykiatrin i de olika länderna. Till grund för studierna ligger EU:s konvention om mänskliga rättigheter och hur väl de nationella lagarna för psykiatrisk tvångsvård harmonierar med konventionen.
- Projektet är unikt eftersom det inte finns några tidigare nationella eller internationella studier där behandlingsmetoder inom tvångsvården jämförs. Förhoppningsvis kan vi ta lärdom av varandras erfarenheter och sedan utveckla och förbättra vården för våra patienter, säger Ingegerd Karlsson, vårdenhetschef på psykiatriska mottagningen i Lerum, som varit drivande i projektet.
Projektdeltagarna från SÄS hoppas även att de kan dela med sig av sina erfarenheter till kollegor i Sverige. Fr vänster: Magnus Skog, vårdenhteschef Solhem, vuxenpsykiatriska remissenheten, Carina Forsberg, vårdenhetschef psykiatri utbildningsvårdavdelning 1, Valentin Dinca, Läkare vuxenpsykiatrin, Ingegerd Karlsson, vårdenhetschef psykiatriks mott Lerum, Eva Karlsson, vårdenhetschef psykiatrisk utbildningsvårdavdelning 3.
Under konferensen, som inleds med ett invigningstal av Peter Rosholm, ordf SÄS sjukhusstyrelse, får ca 50 projektdeltagare från de olika sjukhusen en inblick i hur psykiatrivården bedrivs på SÄS genom besök på aktuella avdelningar på sjukhuset samt vid våra psykiatriska mottagningar. Deltagarna medverkar även vid olika seminarier som bland annat handlar om svenska riktlinjer för psykiatrisk vård och hur man i Sverige arbetar med öppna former av psykiatrisk tvångsbehandling, det vill säga när patienten inte behöver vara inlagd på vårdenheten.
-Att 50 deltagare har kommit hit den här veckan visar på det stora europeiska intresset för svenska behandlingsmetoder, säger Jocelyn Deloyer, projektkoordinator samt psykolog vid Centre Psychiatrique Saint-Martin, Belgien.
Wim Vervaest, omvårdnadchef inom psykiatrin vid Centre Hospitalier Neuro-Psychiatrique, Luxemburg och Jocelyn Deloyer, projektkoordinator samt psykolog vid Centre Psychiatrique Saint-Martin, Belgien.
Deltagarna medverkar även i arbetsgrupper, där de pratar om skillnaderna inom tvångsvården och varför man behandlar på olika sätt. Exempelvis används avskildhet, där patienten får vistas ensam i ett rum, i större utsträckning i de övriga deltagarländerna än i Sverige. Medan bältesläggning är en vanligare behandlingsmetod i Sverige. SÄS arbetar även med en patientintervju efter att tvångsåtgärder genomförts. Syftet är att tydliggöra patientens upplevelse av behandlingen och på så sätt kunna förbättra, och i bästa fall förhindra, tvångsåtgärder till nästa gång. Projektdeltagarna från de övriga länderna har blivit intresserade av den här metoden och prövar den nu på respektive sjukhus. I Belgien har man lyckats minska användandet av tvångsåtgärder genom att ha sjuksköterskor med ett specialuppdrag att observera interaktionen på psykiatriavdelningarna. De kan tidigt upptäcka om en patient visar tecken på beteende som kan kräva tvångsåtgärder och kan på så sätt undvika den typen av behandling genom att avbryta beteendet genom exempelvis samtal.
Projekt påbörjades i juli 2010, efter att Ingegerd Karlsson året innan besökt ett sjukhus i Metz, Frankrike där hon knutit kontakt med Jean-Marc Bonmati, Deputy Director vid Jury Psychiatric Hospital, som också varit drivande i projektet. Projektgruppen har tidigare studerat verksamheter på sjukhus i Frankrike och Belgien och framöver kommer deltagarna att besöka Tjeckiens Nederländerna samt ytterligare ett sjukhus i Frankrike. Slutkonferensen, där resultaten ska presenteras, beräknas hållas i maj 2012.
Bild Svenska projektdeltagare högupplöst
Bild Wim Vervaest och Jocelyn Deloyer högupplöst