75-åringarna blir allt friskare, men känner ändå oro för att bli fysiskt sköra och beroende av andra. Det visar en doktorsavhandling av Helena Hörder, sjukgymnast vid rehabiliteringskliniken på SÄS och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Syftet med avhandlingen är att öka kunskapen om ett gott åldrande.
Helena Hörder. Foto: Pernilla Lundgren, SÄS.
Högupplöst bild.
Helena Hörders avhandling är baserad på 40 år av befolkningsstudier av 75-åringar från Göteborg. 75-åringarna har undersökts utifrån deras fysiska kapacitet och svarat på frågor gällande fysisk aktivitet och hälsorelaterad livskvalitet. Dessutom har hon intervjuat 22 personer i åldrarna 75-90 år om deras tankar kring ett gott åldrande.
Vad handlar din doktorsavhandling om?
- Jag har jämfört 75-åringar i Göteborg 1987 med 75-åringar i Göteborg 2005. I en separat studie har jag tillsammans med mina kollegor även jämfört med 75-åringar i Iran. Studien visade att skillnaderna mellan dessa två länder är betydligt större än skillnaderna mellan generationer i Sverige. Min forskning visar att äldre personer i dag är mer fysiskt aktiva och i bättre fysisk form än tidigare generationer. Trots det kan oro för framtida skörhet och beroende vara ett hot för ett gott åldrande.
Vad innebär ett gott åldrande?
- Vi blir allt äldre och vår hälsa och livskvalitet är en alltmer högprioriterad samhällsfråga. Vad ett gott åldrande är har egentligen aldrig granskats vetenskapligt i Sverige. Att ha värdigheten kvar, trots ökad risk för beroende och skörhet är enligt de intervjuer jag gjort, de viktigaste faktorerna för ett gott åldrande om du frågar äldre svenskar.
Vad har din forskning för betydelse för patienterna?
- Det är viktigt att inte stoppa äldre personer i ett fack. Du måste fokusera på individen och uppmärksamma var och ens behov. På så sätt kan vården bli så bra som möjligt. Äldre personer vill vara aktiva och självständiga så länge det bara går, men i ett samhälle som värderar självständighet högt är det extra viktigt att samhället kan erbjuda trygghet och ett värdigt bemötande även om man förlorat sin självständighet.
- Jag tror att min forskning kan bidra till att ändra kunskapen och främst attityden kring äldres fysiska kapacitet och fysiska aktivitet. I framtiden kan vi behöva arbeta längre och då är det viktigt att veta att man också klarar av det. Du vill inte vara en belastning för någon utan du vill känna dig meningsfull och nyttig oavsett ålder.
Hur känns det att vara färdig? Vad händer nu?
- Det är otroligt skönt att vara färdig. Jag har arbetat med detta i fem år så det är en otrolig lättnad att vara klar. Jag ser fram emot att använda mina kunskaper och fortsätta forska om det nya åldrandet och i framtiden även inom andra områden på SÄS. Jag vill bredda mina kunskaper ännu mer.