Pressmeddelande
Från (None)
2008-08-22 16:30


AT-läkarutbildningen på SÄS får positiva omdömen


Läkarförbundet granskar på inbjudan av de olika sjukhusen kvalitén på den utbildning som ges till AT-läkarna. Sedan 2004 har förbundet genomfört inspektioner på ett 20-tal sjukhus inklusive primärvården i respektive närområde.

Stora satsningar har gjorts de senaste åren för att förbättra AT-läkarutbildningen vid Södra Älvsborgs Sjukhus. Ett mått på hur pass effektiva åtgärderna varit ges i den revision som Läkarförbundet nyligen genomfört.
Revisionsrapporten kommer senare under hösten att kompletteras med en poängbedömning, som gör det möjligt att jämföra de olika sjukhusens resultat.

Rapporten framhåller att:

  • det finns en tydligt formulerad struktur och fastslagna kvalitetskriterier för AT på SÄS och primärvården
  • målbeskrivningen för den praktiska utbildningen uppfylls
  • det finns schemalagd tid för teoretisk utbildning
  • alla AT-läkare får handledning och personlig ledarskapsutbildning
  • primärvården Södra Älvsborg framhölls i alla utbildningsavseenden som särskilt föredömlig

Samtidigt nämns också att organisationsförändringarna på sjukhuset har påverkat utbildningsklimatet negativt. Det är därför viktigt att sjukhusledningen vinnlägger sig om en god kommunikation med läkarna. Antalet AT-läkare kommer att öka de närmaste åren. Det blir därför särskilt viktigt att upprätthålla kvalitén på utbildningen.

Lena Folkestad, studierektor med ansvar för AT-läkarutbildningen, tycker det är mycket glädjande att sjukhusets AT-utbildning får så goda omdömen och tar det som intäkt för att de senaste årens satsningar nu ger resultat. Även Maryam Meshkinfam-Fard, AT-läkare, är mycket positiv till AT-utbildningen på SÄS.

- Visst finns det enskildheter som kan bli ännu bättre men helhetsbedömningen av min AT-placering på SÄS är mycket positiv, säger Maryam Meshkinfam-Fard.



Kontaktperson: Marie Lindström, chef för staben för personal- och verksamhetsutveckling, tfn 033-6161295
Lena Folkestad, sjukhusgemensam studierektor, tfn 033- 6162832 Maryam Meshkinfam-Fard, AT-läkare, tfn 033-6161000


Läs meddelandet som PDF