Pressmeddelande
Från SÄS
2012-03-08 07:30


Akutmottagningen byggs om för ökad säkerhet och patientsekretess


- det kan bli stökigt för patienterna under ombyggnadstiden

Den 12 mars startar ombyggnaden för en säkrare och mer välkomnande akutmottagning. När bygget är klart kommer patienterna mötas av ett nytt och fräscht väntrum med bekvämare sittmöbler, en inglasad reception och tydliga avskärmningar mellan väntrummet och de behandlingsrum och korridorer som finns inne på mottagningen. 

- Syftet med ombyggnationen är att öka säkerheten mot hot och våld samt förbättra patientsekretessen. Vi ska värna om den personliga integriteten och fler avskärmningar ger oss bättre förutsättningar för att patienter inte ska kunna höra eller se varandras uppgifter, säger Eva Tovinger, verksamhetschef på akutmottagningen.

Eva Tovinger, verksamhetschef akutmottagningen

Verksamhetschef Eva Tovinger i den nya, tillfälliga receptionen,
som kommer möta patienterna när de kommer in till akutmottagningen.
Foto: Pernilla Lundgren, fotomedia.
Klicka här för högupplöst bild på Eva Tovinger, verksamhetschef på akutmottagningen.

Förutom dessa förbättringar, som kommer märkas direkt när patient och anhöriga kommer in på akutmottagningen, ska fler ombyggnationer genomföras inne på mottagningen. Det blir ett nytt visningsrum för avlidna patienter. Från detta rum kommer det att finnas en hiss direkt ner till kulverten för transport till bårhuset. Även samtalsrummet, där anhöriga och vårdpersonal samlas om en patient avlidit, blir nytt med ljusa färger och fönster.

Rummet, där medicinska bedömningar av patientens tillstånd sker, blir större och får bättre avskärmningar för att stärka integriteten och patientsekretessen, samtidigt som det blir en bättre arbetsmiljö för personalen, som slipper besvärliga arbetsställningar. Mottagningen får även ett större rum med fler övervakningsplatser. Det blir möjligt att övervaka upp till fem patienter, vilket är betydligt fler än idag. Dessa patienter är ofta äldre, sköra personer, som kan behöva vissa insatser i väntan på vård. Vårdpersonalen kan därmed ha bättre kontroll och uppsikt över dessa patienter.

Rörigt under ombyggnadstiden

Ombyggnationen ska pågå under åtta veckor och väntas bli klar i mitten av maj och under tiden kommer det att vara rörigt för både patienter och personal.

- Det kommer att bli bullrigt och stökigt under ombyggnadstiden. Vi ska ta hand om samma antal patienter på en mindre yta och med en verksamhet som är utspridd på olika håll, vilket kan innebära att till exempel undersökningar och provsvar tar längre tid. Vi hoppas våra patienter har förståelse för det, säger Eva Tovinger.

Akutmottagningens entré, SÄS
Under ombyggnadstiden kommer patienterna att gå in genom den gula dörren,
till höger om nuvarande entré.
Foto Pernilla Lundgren, fotomedia.
Klicka här för högupplöst bild på akutmottagningens entré.

Under ombyggnadstiden blir det en ny tillfällig entré till akutmottagningen i nära anslutning till den ordinarie, med en provisorisk reception och ett tillfälligt väntrum. Den akuta ortopedverksamheten flyttas, under dagar och kvällar, till lokaler på ett annat våningsplan, i närheten av mottagningen. Det egna laboratoriet stängs och alla prover kommer att skickas till sjukhusets centrala labb. En del prover, såsom blodgaser, måste dessutom personalen själv transportera till laboratoriet. Med en splittrad akutverksamhet blir det en utmaning att få ihop resurser och logistik.

- Därför är det extra viktigt att man som patient inte kommer hit till oss utan att först ha ringt sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller sin vårdcentral. Där finns erfarna sjuksköterskor som utifrån vårdbehov hänvisar patienten till rätt vård, säger Eva Tovinger.

Ombyggnaden av akutmottagningen beräknas kosta 3 miljoner kronor.



Kontaktperson: Eva Tovinger, verksamhetschef akutmottagningen, 033-616 10 00
SÄS pressjour, 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF