Rena händer är en av de viktigaste insatserna för att minska spridningen av bakterier och virus. Inom vården är det extra viktigt att få bort smittspridningen och därför uppmärksammar SÄS handhygienens dag 5 maj. I huvudentrén i Borås kan patienter och besökare testa hur rena händerna kan bli.
Gänget som samarbetar på handhygienens dag 5/5: Gunilla Ockborn, Inger Asteberg, Elisabeth Berglund Kristiansson, Peter Ulleryd, Anders Lundqvist, Annika Arvidsson på bakre raden, Lisbeth Karlsson och Maria Jonsson på främre raden. Foto: Jörgen Sahlén, SÄS. Högupplöst bild.
– Rena händer är grunden för att förebygga smittspridning, säger Elisabeth Berglund Kristiansson, hygiensjuksköterska på SÄS. Det gäller både patienter, besökare och all personal.
Antibiotikaresistenta bakterier i fokus
FN:s världshälsoorganisation, WHO, har sedan 2009 deklarerat den 5 maj som handhygienens dag. Förutom handhygien i allmänhet så riktas fokus i år mot antibiotikaresistenta bakterier, det vill säga bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika. I hela världen ökar spridningen av sådana bakterier, både i samhället och på sjukhus. Även SÄS har haft exempel på allvarliga infektioner med resistenta stammar, till exempel VRE nu i år. Bakterierna förs vidare genom kontakt mellan personer eller genom att vi tar i saker där de finns.
Bärarskap hos friska människor är ofarligt men infektioner orsakade av resistenta bakterier, särskilt för de mest sjuka, kan bli förödande. Riskgrupper är bland annat för tidigt födda barn, patienter i intensivvård, multisjuka äldre, cancerpatienter och andra med elakartade blodsjukdomar. Deras immunförsvar är redan nedsatt och med bakterier i kroppen som inte reagerar på antibiotika kan till exempel lunginflammation eller blodförgiftning bli direkt livshotande.
Rena händer räddar liv
För att öka kunskapen om vikten av rena händer är SÄS ett av många sjukhus som ställer sig bakom WHO:s arrangemang handhygienens dag. Temat är ”Rena händer räddar liv”. I år samarbetar SÄS med Smittskydd i Västra Götaland och Strama, Västra Götalands samverkansgrupp som arbetar för en rationell antibiotikaanvändning.
– Det gemensamma syftet med vårt arbete är att minska bakteriernas chans att vänja sig vid antibiotikan och på så sätt bli motståndskraftiga mot den, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd. Målet är att antibiotika ska kunna rädda liv även i framtiden.
"Mota Olle i grind"
Måndag 5 maj klockan 10-14 finns personal på plats i huvudentrén i Borås. Dit kan patienter, anhöriga och andra besökare testa hur rena händerna är i en så kallad "hand check" där ultravioletta strålar avslöjar det som inte syns för ögat.
– Vi gjorde i princip samma sak förra året och det var väldigt lyckat, säger Elisabeth Berglund Kristiansson. Vi nådde någonstans mellan 400 och 500 personer genom en enkel men lockande aktivitet och ett rakt och enkelt budskap om att rena händer räddar liv. Självklart vill vi göra samma sak i år.
Vi tipsar också om hur var och en genom att tvätta händerna på rätt sätt kan bidra till att människor inte blir sjuka i onödan. Anders Lundqvist, infektionsläkare på SÄS och sjukhusets Stramarepresentant, om vikten av handhygien:
– Mota Olle i grind! Handhygien har stor betydelse i att minska risken för spridning av antibiotikaresistenta bakterier. En så enkel åtgärd som att vi som arbetar inom vården spritar händerna före och efter patientkontakt kan innebära skillnaden mellan att en patient förblir frisk eller insjuknar i en allvarlig svårbehandlad infektion.
Så kan du själv bidra till att hålla bakterierna borta
Genom handtvätt kan vi alla göra skillnad och minska smittspridningen av antibiotikaresistenta bakterier. För allmänheten räcker det för det mesta att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Det är extra viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten, och förstås vid besök på sjukhuset.