Pressmeddelande
Från (None)
2010-11-08 11:30


Bättre vård för nyfödda sjuka barn med ombyggd neonatalavdelning


Kvaliteten på vården av nyfödda sjuka och för tidigt födda barn på Södra Älvsborgs sjukhus blir bättre när neonatalavdelningen har moderniserats. Större intensivvårdsrum med bättre avskärmningar, det senaste inom medicinteknisk utrustning och enbart familjerum är några förbättringar som ska ge möjlighet till ökad vårdkvalitet.

-  Nu har vi skapat praktiska förutsättningar som kan förstärka relationen mellan barn och föräldrar, som är så viktig för det lilla barnet, säger Catharina Miller, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken .

Ombyggd neonatalavdelning på SÄS

Ing-Britt Johansson, avdelningschef och Steffen Bonn, överläkare
på neonatalavdelningen. Foto: Miriam Carlsson, SÄS.

För högupplöst bild klicka här.

Neonatalavdelningen, som när den byggdes för 18 år sedan var landets modernaste, har nu byggts om för att möta dagens krav. Avdelningen har fått  tio familjerum, alla med egen toalett, dusch och TV. I de tidigare familjerummen, som var hälften så många, fick ofta två familjer samsas med gemensamma toaletter i korridoren. Nu blir det enklare för hela familjer, inklusive syskon, att stanna kvar och vara nära det nyfödda barnet. Dessutom går det att ha övervakningsutrustning i alla rum, något som inte varit möjligt tidigare.

- Nu får föräldrarna ännu bättre möjligheter att vara delaktiga i vården. Alla studier och all forskning visar att det är oerhört viktigt för barnets tillfrisknande och utveckling att i ett tidigt skede ha en nära kontakt och knyta an till sina föräldrar, säger Ing-Britt Johansson, avdelningschef på neonatalavdelningen.

De två intensivvårdsrummen, med plats för 3-4 svårt sjuka barn, har blivit större och utrustats med den allra senaste medicintekniska utrustningen. Genom skärmväggar kan de nyfödda och deras föräldrar avskärmas från andra familjer, vilket stärker integriteten och patientsekretessen, exempelvis vid känsliga samtal. Läkemedelshanteringen blir säkrare genom ett avskilt läkemedelsrum, där sjuksköterskorna kan arbeta ostört, vilket minskar risken för feldoseringar.

Den familjenära vården förstärks också genom att vårdpersonalen ska arbeta i team och ha sina arbetsplatser alldeles intill barnen och familjerna. Det leder till en bättre kontinuitet  och trygghet eftersom familjerna får träffa samma personal som vårdar deras sjuka barn.

- Jag är oerhört nöjd, eftersom detta gör att vi kan erbjuda ett bättre och säkrare omhändertagande med större vinster för både barn och föräldrar, säger Ing-Britt Johansson.
 
Ombyggnaden av neonatalavdelningen inklusive den nya utrustningen har kostat drygt 14 miljoner kronor.



Kontaktperson: Catharina Miller, verksamhetschef barn- och ungdomskliniken, tfn 033-616 17 63
Ing-Britt Johansson, avdelningschef neonatalavdelningen, tfn 033-616 31 24 SÄS pressjour 033-616 24 44


Läs meddelandet som PDF