Pressmeddelande
Från (None)
2010-03-03 07:30


Södra Älvsborgs Sjukhus och Borås lokala cancerfond bjuder in till presskonferens

Cancerforskningen på SÄS får ta del av arv på fem miljoner


Vid presskonferensen får ni veta mer om hur dessa forskningspengar kommer patienterna till nytta.

Tid: Torsdag 4 mars kl. 16:00
Plats: Sjukhusledningens konferensrum, huvudentrén, Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås

Stiftelsen ”Borås forsknings och utvecklingsfond mot cancer” instiftades 1991 för att stödja lokal forskning, utveckling och personalutbildning inom tumörsjukdomarnas område.

Tack vare generösa bidrag från enskilda personer och organisationer har fonden, genom åren vuxit i omfattning och kunnat dela ut sammanlagt drygt 10 miljoner kronor. Under 2009 har fondens tillgångar ökat avsevärt bland annat tack vare ett arv på fem miljoner kronor från en privatperson. De senaste åren har fonden lämnat ut ansökningsbidrag på en miljon kronor årligen.

Många forskningsprojekt på Södra Älvsborgs Sjukhus har fått pengar från fonden. Ett exempel är en studie kring anhörigas roll vid cancersjukdom. Ett annat exempel är flera kliniska studier kring den ovanliga blodcancersjukdomen, Myelom, som lett till en helt förändrad grundbehandling i hela Norden. Flera nya läkemedel har på senare år banat väg för stora behandlingsframgångar och många patienter på Södra Älvsborgs Sjukhus har deltagit i dessa studier. För två år sedan behövde en patient med denna typ av cancer i genomsnitt ligga inne i 12 dagar på sjukhus för att erhålla den initiala behandlingen. Idag kan patienten behandlas genom tre öppenvårdsbesök.

- Våra studier har visat att en förenklad typ av behandling minskar biverkningarna för patienten. Preliminära data visar också att genom att lägga till nya läkemedel i behandlingen kan sjukdomen hålla sig borta under längre perioder, säger Ulf-Henrik Mellqvist, hämatologspecialist och läkare vid Södra Älvsborgs Sjukhus, som leder och är huvudansvarig för denna forskning i vilken samtliga universitetskliniker och andra större sjukhus i regionen deltar.

Vid presskonferensen kommer Ulf-Henrik Mellqvist att berätta mer om sin forskning. Från Borås lokala cancerfond deltar Ingrid Järpfält–Svensson, ordförande, Björn Lundgren, kassaförvaltare och Claes-Håkan Björklund, styrelseledamot och chefläkare på Södra Älvsborgs Sjukhus.


Välkomna!



Kontaktperson: Claes-Håkan Björklund, tfn 033-616 10 00 (vxl)
Ulf-Henrik Mellqvist, tfn 033-616 10 00 (vxl)


Läs meddelandet som PDF