Den långsiktiga överlevnaden i bröstcancer varierar beroende på var tumören har sitt ursprung. Det visar en unik studie av över 17000 svenska fall som onkologen Chaido Chamalidou har gjort.
Chaido Chamalidou. Foto: Pernilla Lundgren, fotomedia SÄS.
Klicka för högupplöst bild.
Kartläggningen är den största av sitt slag i Sverige och omfattar alla registrerade fall åren 1986-2006 i två regionala register för bröstcancer, i de sydöstra och västra sjukvårdsregionerna. Resultatet är ännu ett bidrag till kunskapen om bröstcancer och kan på sikt komma att påverka vilken behandling en kvinna ska få för att öka möjligheten att bli frisk.
– Många faktorer har betydelse för vilken behandling man sätter in, säger Chaido Chamalidou, specialistläkare på medicin- och onkologkliniken. Vi går mot allt mer individualiserade behandlingar och min studie kan bidra till att utveckla det ytterligare.
Chaido Chamalidou har jämfört överlevnaden efter 15 år från insjuknande för de två vanligaste typerna av bröstcancertumörer, duktal och lobulär. Duktal bröstcancer (DC, duktal cancer) innebär att tumören börjar växa i mjölkkörtelgångarna. Det är den vanligaste formen av bröstcancer och utgör ungefär 70-80 procent av fallen. Lobulär bröstcancer (LC, lobulär cancer) innebär att tumören har sitt ursprung i mjölkkörtlarna och utgör mindre än 15 procent av fallen.
Får betydelse för behandlingarna på sikt
Resultatet visar att den duktala cancern under lång tid ger en något lägre överlevnad men att kurvan så småningom - efter ungefär 12-13 år - planar ut. Lobulär bröstcancer har istället en något högre överlevnad under samma tidsperiod om än med allt mindre skillnad med åren. Efter 12,5 år fortsätter dock överlevnaden att minska och efter 15 år är dödligheten något högre för de med lobulär bröstcancer. Hittills har valet av behandlingar inte tagit hänsyn till var tumören har sitt ursprung utan istället är det andra faktorer som varit avgörande, till exempel en tumörs känslighet för hormoner, hur väl differentierad den är från den friska vävnaden runt omkring och hur dess spridning och tillväxt ser ut.
Diagram över långsiktig överlevnad i duktal respektive lobulär bröstcancer.
– Man kan konstatera att DC och LC beter sig olika på lång sikt, säger Chaido Chamalidou. Det kommer på sikt att få betydelse för vilken behandling man sätter in, men än är det för tidigt att säga hur. Det behövs mer forskning och ytterligare analyser av just den här aspekten av diagnostiken.
Tidigare mindre studier på olika håll har visat på motsägelsefulla resultat av den långsiktiga överlevnaden av de olika cancertyperna. 2008 gjordes den närmast liknande sammanställningen, en internationell klinisk studie av ungefär 13000 patienter, och resultatet i Chaido Chamalidous sammanställning bekräftar den bild som då framkom.
Vill gärna fördjupa sig ytterligare i bröstcancer
– Skillnaden är dels att mitt material är mer omfattande, dels att det bygger på hela populationen och inte bara de som ingått i en studie. Min sammanställning visar verkligheten på ett annat sätt, där även de som avlidit räknas in. Den visar på relativ överlevnad i en hel befolkningsgrupp.
Chaido Chamalidous kartläggning är gjord under 2011-2012 med hjälp av forskningsmedel från FoU-enheten vid SÄS motsvarande en dags forskning i veckan. Resultatet är sammanställt i en vetenskaplig artikel som nyligen skickats in till den internationella cancertidskriften Journal of clinical onchology och ytterligare två tidskrifter. Nu i höst är Chaido Chamalidou tillbaka i full tjänst som läkare på medicin- och onkologkliniken.
– Jag tycker verkligen om mitt arbete och vill gärna arbeta kliniskt, säger hon. Men det skulle vara roligt att fördjupa sig i någon mer frågeställning om bröstcancer så småningom. Det är ett område med många olika slags behandlingar och där det hela tiden sker en utveckling. Det är intressant.
Fakta bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen bland kvinnor. Drygt 7000 kvinnor insjuknar årligen i bröstcancer i Sverige och det är den vanligaste dödsorsaken bland medelålders kvinnor. Behandlingsresultaten har dock förbättrats under senare år tack vare tidig diagnos med mammografihälsokontroll, förbättrad kirurgi, effektiv strålning och effektiva mediciner. Tio år efter bröstoperationen har tre av fyra kvinnor överlevt sin bröstcancer.
Kvalitetsregistren registrerar alla nya fall av bröstcancer, deras karaktäristika, vilken behandling som satts in, överlevnad respektive dödlighet och eventuella återfall. De skapades 1986 i sydöstra regionen (landstingen i Jönköpings län, Kalmar län och Östergötland) och 1989 i västra regionen (Västra Götalandsregionen och Halland). 2008 inrättades ett nationellt kvalitetsregister:
Chaido Chamalidous handledare har varit Per Carlsson, docent och överläkare vid Jubileumskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och Bo Nordensköld, professor vid Linköpings universitet och pensionerad f d överläkare i onkologi vid SÄS.